Istraživači prvi put snimili albino kita ubojicu


ZNANSTVENICI tvrde kako su tijekom jedne istraživačke misije na istočnoj obali Rusije snimili potpuno bijelu orku, koja se još naziva i kitom ubojicom. Tijekom svoje ekspedicije kod poluotoka Kamčatka snimili su i video, a navodno je to prvi put da je takav potpuno bijeli odrasli kit viđen u divljini. Iako ove životinje nisu nepoznate istraživačima, do sada su snimljeni samo mladunci ovih primjeraka rijetke životinjske vrste za koje se vjeruje kako imaju albino poremećaj kojeg karakterizira nedostatak pigmenta.


Ekspediciju koja ih je uočila vodio je Eric Hoyt. "Vidjeli smo bijele orke kroz zadnjih nekoliko godina, ali ovo je prvi put da smo vidjeli odraslu životinju koja je potpuno bijela", izjavio je znanstvenik za britanski Guardian.

Dodao je i kako su ovog kita prvi put uočili još 2010. godine te su mu nadjenuli ime Iceberg. Znanstvenici sad žele otkriti je li on zaista albino životinja ili ne, a to će učiniti na način da mu uslikaju oči. "Ako se budemo mogli skroz približiti životinji, slikat ćemo oči i ako su ružičaste, to bi potvrdilo da je Iceberg albino", pojasnio je Hoyt.

"Albino kitovi ubojice bi mogli imati slab imunitet i umrijeti mladi. Prema njegovoj leđnoj peraji, nagađamo kako je star oko 16 godina. Ako opet vidimo njegovo jato, a njega ne bude bilo, znat ćemo da je sigurno uginuo", izjavio je znanstvenik koji se ovim istraživanjem bavi već 12 godina.

Zanimljivo je i kako istraživači ove kitove svrstavaju u "klanove" te vjeruju kako postoje tri ili četiri različita klana, a razaznaju ih prema dijalektu, odnosno njihovim sličnim načinima glasanja pod vodom. To osluškuju posebnom aparaturom te snimaju kako bi mogli dobiti što više informacija o ovim rijetkim stvorenjima.

Pročitajte više