Iz CERN-a poručili: Još smo sigurniji da smo otkrili Higgsov bozon

Ilustracija: Shutterstock

NA CERN-ovim su stranicama danas objavljeni daljnji rezultati istraživanja koji dodatno potvrđuju da je prošlog ljeta otkrivena "Božja čestica".

Podsjetimo, eksperimenti ATLAS i CMS u CERN-u upućivali su tad na postojanje nove čestice koja bi mogla biti Higgsov bozon. Oba rezultata imala su vrijednost 5 sigma na ljestvici koju fizičari koriste da bi naznačili koliko je neko otkriće točno, a rezultat 5 sigma znači otkriće (99,999%).

A nakon što su proučili dva i pol puta više informacija nego što je bilo dostupno u vrijeme objave otkrića u srpnju, još je povećana sigurnost da je novootkrivena čestica Higgsov bozon, odnosno ona koja subatomskim česticama daje masu pa je upravo zato fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira. Ono što se još treba utvrditi jest o kojem se tipu Higgsovog bozona radi, odnosno je li u pitanju "standardni model" (za što je veća vjerojatnost) ili najlakši od nekoliko bozona koji su predviđani raznim teorijama tijekom godina. Na odgovor na to pitanje još ćemo morati pričekati.

"Rezultati proizašli iz svih podataka dobivenih 2012. godine su veličanstveni i meni je sasvim jasno da je u pitanju Higgsov bozon, iako nam je još dug put do trenutka u kojem ćemo saznati o kakvom se tipu radi", izjavio je glasnogovornik projekta CMS-a Joe Incandela.
 

Pročitajte više