Jay Z davno je platio Marini Abramović: "Nije imao pojma s kim ima posla"

Screenshot: YouTube

DVA DANA nakon što je u Spikeu izašao intervju s Marinom Abramović, Institut koji nosi njeno ime objavio je da je reper Jay Z ipak uplatio donaciju.

"U trenutku vođenja spomenutog intervjua Marina Abramović nije bila obaviještena o donaciji Shawna Jay Z-a Cartera, koju je uplatio prije dvije godine", obavijestili su iz Instituta Marine Abramović, uz ispriku i umjetnici i glazbenom mogulu zbog neugodnosti.

Jay Z je snimio spot inspiriran izložbom Marine Abramović "Umjetnik je prisutan" u muzeju MoMa u New Yorku 2010. godine. Marina se pojavljuje u spotu "Picasso Baby", a za to je dobila obećanje da će reper uplatiti donaciju za njen umjetnički institut. U intervjuu za Spike Marina je rekla da je prevarena.

Javna isprika Instituta uslijedila je nakon što je Jeanne Greenberg Rohatyn, osnivačica galerije Salon 94, rekla Artnetu da ima priznanicu koja potvrđuje da je Jay Z dao poveću donaciju.

Jay Z se još nije oglasio o ovom slučaju, a Guardianov likovni kritičar Jonathan Jones tvrdi da je i Marina iskoristila Jay Z-a.

"Nekada samo ime u udžbenicima povijesti umjetnosti kao jedan od osnivača performansa, ona je posljednjih godina koristila suradnju s pop zvijezdama da usmjeri svoju karizmu prema masama i potakne laskanje. Dok su njeni prethodnici poput Richarda Hamiltona i Andyja Warhola bili zaintrigirani pop zvijezdama, Abramović je postala jedna od njih", napisao je.

Dodao je da ona sad tvrdi da od te suradnje nije dobila ništa i da je neće ponoviti, no Jones smatra da ni nema potrebu da ponavlja takve suradnje.

"Druženja s Jayem i Lady Gagom - za koju je imala mnogo ljepše riječi - već su je lansirala u novu sferu umjetničke slave koja mami mlade fanove da satima čekaju samo da bi bili u istoj prostoriji s njom", tvrdi Jones i dodaje da je "jadan Jay Z mislio da može iskoristiti jednog umjetnika kako bi izgledao cool, a nije imao pojma s kim ima posla". 

Pročitajte više