Je li i vaš inbox zanimljiv cyber-kriminalcima?

Foto: Shutterstock

SVE, NARAVNO, ovisi o tome zašto i koliko dugo koristite određeni korisnički račun, no, velika je šansa da je cyber-kriminalcima vaš inbox zanimljiviji nego što mislite.
 
Dovoljno je da ste barem jednom otvorili profil na nekoj društvenoj mreži ili online servisu. Pritom su na vaš e-mail poslani vaše korisničko ime i lozinka. Što znači da svatko tko ima pristup vašem inboxu može doći do tih podataka. 
 
No, to je relativno bezazleno, u većini slučajeva, u usporedbi s činjenicom da je uz vaš e-mail vezan vaš bankovni račun te da onaj tko vam "provali" u inbox može posredno ili neposredno naštetiti vašim financijama.
 
Osim toga, na tržištu hakiranih korisničkih računa, takvi računi, iako postižu cijene koje su rijetko veće od 10 dolara, kako prenosi Gizmodo, ipak imaju svoju vrijednost. Stvar je u tome da hakeri istovremeno dolaze do tisuća takvih računa, stoga i vaš hakirani račun - vrijedi.
 
Jedan od najučinkovitijih načina da se spriječi hakiranje korisničkih računa je dodatno osiguranje prilikom prijavljivanja. Dvofaktorska autentifikacija danas je moguća na svim većim e-mail platformama, ali uvodi je i sve više ostalih pružatelja e-mail usluga.
 
To podrazumijeva slanje dodatnog numeričkog koda uz korisničko ime i lozinku. Sistem zahtjeva slanje koda svaki put kada detektira nepravilnosti oko prijave na korisnički račun.
 
 
 
 

Pročitajte više