Je li ovo uistinu presudilo drevnim Mayama?

Foto: Shutterstock

UZROCI nestanka drevnih Maya česta su tema znanstvenih rasprava i istraživanja, a u moru teorija, jedna se u posljednje vrijeme posebno ističe. 
 
Sve je više znanstvenika koji se slažu s pretpostavkom da je Mayama presudila ekstremna suša. Dokazi za ovu teoriju pronađeni su u podvodnoj špilju u Belizeu, poznatoj kao Blue Hole.
 
Tim znanstvenika na čelu s Andréom Droxlerom, sa Sveučilišta Rice, analizirao je sedimente i minerale u podvodnoj špilji u Belizeu. Rezultati analize potvrdili su da je u razdoblju za koje se smatra da je bilo početak kraj opstanka majanske civilizacije, odnosno između 800. i 900. godine, vladala velika suša. 
 
Ekstremna se suša, kako pokazuje analiza, nastavila i kasnije, oko 1000. i 1100. godine, što se poklapa s razdobljem kada su Maye napustile grad Chichén Itzu.
 
Sedimenti i minerali skupljali su se u špilji i okolnoj laguni tijekom više tisuća godina, stoga se danas na temelju tih ostataka kronološki mogu proučavati klimatske promjene koje su se dogodile u prošlosti.
 
"Blue Hole je poput velike kante, to je svojevrsna zamka za sedimentne ostatke", objašnjava Droxler. I ranije teorije oko nestanka Maya spominjale su veliku sušu, no, ovo su prvi dokazi koji potvrđuju da se velika suša zaista dogodila i da je bila dovoljno velikih razmjera da ugrozi egzistenciju tadašnjih stanovnika.
 
"Ekstremna i trajna suša dovela je do gladi i sukoba", zaključuje Droxler, prenosi Live Science.

Pročitajte više