Jeste li danas obukli nešto ljubičasto?

Foto: Index

"LJUBIČASTI dan" pružanja podrške osobama s epilepsijom obilježava se danas diljem svijeta s ciljem podizanja osviještenosti i uklanjanja predrasuda prema oboljelima.

U Hrvatskoj će i ove godine pozornost biti posvećena edukaciji u školama i vrtićima, kako bi djeca što ranije zauzela pozitivan stav i naučila pružiti pravodobnu pomoć tijekom epileptičkog napadaja. Građane se pak poziva da odjenu nešto u ljubičastoj boji, upozoravajući tako na usamljenost osoba s epilepsijom, često suočenih s društvenom stigmatizacijom i izolacijom.

Po procjenama, u Hrvatskoj od epilepsije (padavice) boluje oko 40.000, a Europi oko šest milijuna ljudi.

"Ljubičasti dan" (Purple Day) podrške osobama s epilepsijom obilježava se od 2008. godine na inicijativu devetogodišnje djevojčice iz Kanade Cassidy Megan, koja je zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja željela pokazati drugima da "nije drugačija zato što je bolesna".

Danom podrške osobama s epilepsijom proglašen je 26. ožujka, datum na koji je Cassidy javno izrazila želju da svima govori o svojoj bolesti te pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih.

Danas se taj dan obilježava na svim kontinentima, u preko 100 zemalja, u kojima se organiziraju koncerti, predavanja, sportska natjecanja, plesovi, dobrotvorne večere, šetnje i sl. "Ljubičasti dan" proglašen je najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja osviještenosti o epilepsiji.

Kao poseban cilj ovogodišnje manifestacije "Ljubičastog dana", Cassidy je navela potrebu da se promijeni loš način prikazivanja epilepsije u medijima, koji dodatno otežava educiranje i pomoć oboljelima.

Pokretanje te manifestacije u Hrvatskoj započelo je 2010. godine inicijativom predstojnice Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Sanje Hajnšek, te Hrvatske udruge za epilepsiju na čelu koje je Ivan Bielen, predstojnik Klinike za neurologiju KB Sveti Duh.

U projekt su se u međuvremenu uključili KBC Osijek te Neuropedijatrijske klinike KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice.

Po prvi put obilježavanje "Ljubičastog dana" u Hrvatskoj održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Pročitajte više