Jeste li odlučili kamo ćete na doček? Provjerite kakav vas program očekuje u gradovima diljem zemlje

Foto: Shutterstock

AKO JOŠ uvijek ne znate kamo ćete za doček Nove, postoji velika šansa da završite na gradskim trgovima pa je pravo vrijeme da provjerite kakvi vas dočeci očekuju diljem zemlje.

U Zagrebu je tako sve je spremno za najluđu noć. Šampanjac se hladi, postavlja vatromet, a kombinacija besplatnog dočeka uz popularna glazbena imena mnogima će i ove godine biti prvi izbor.

U prve minute nove godine s glavnog zagrebačkog trga uvest će nas Prljavo kazalište. "Znate da je 35 godina otkako je Prljavo kazalište krenulo i da je iz svake faze rada nužno da odsviramo ono što je bilo najuspješnije i najprepoznatljivije, tako da od prve do zadnje ploče, ono najbolje što je po našem mišljenju, to će čuti i ljudi u novogodišnjoj noći", otkriva frontmen grupe, Mladen Bodalec, koji se veseli nastupu jer ih na glavnom zagrebačkom trgu, kaže, dugo nije bilo.

"Nakon jedno četiri do pet godina smo ponovno na dočeku na Trgu. Mislim da će to biti lijep doček i da ćemo se svi lijepo zabavljati, da će biti fino hladno, da neće biti prehladno i da ćemo sve uspomene koje nosimo s tog trga moći ponovno u toj noći obnoviti", istaknuo je Bodalec.

Točno u ponoć čeka vas vatromet i čestitka prvog čovjeka grada. A vatromet će se promatrati i sa Strossa na kojem je ove godine, kaže organizator Zlatan Jaganjac, nešto intimnija atmosfera: "Dok će recimo neka druga mjesta u gradu imati vrlo jake izvođače, mi smo se odlučili na jednu intimnu 'strossovsku' atmosferu, uz vrlo kvalitetnu glazbu, koja će biti od novogodišnje do novovalske. Očekujemo nekakvih 200-njak ljudi, dakle ispunjen šator, puno dobre zabave i najljepši pogled na Zagreb", istaknuo je Jaganjac.

Štih starog Zagreba možete doživjeti u Tomićevoj - na Fuliranju kod uspinjače čeka vas Nina Badrić dok su na Britanskom trgu dečki iz Hladnog piva.

Za Varaždince je program pripremio Grad Varaždin, a zabava počinje oko 21 sat. "Na Korzo stižu Mejaši i grupa Bonus, a bit će i besplatnih toplih napitaka", najavio je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i dodao: "Program vodi Saša Grabarić. U pola noći počinje novogodišnja utrka, čestitka gradonačelnika, ples i zabava. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i svih pozivam sve Varaždinke i Varaždince i sve ljude dobre volje da nam se pridruže da svi zajedno ispratimo ovu, recesijsku 2012. i da s optimizmom uđemo u ovu novu, bolju 2013.", rekao je Habuš.

U ponoć s Korza kreće tradicionalna ponoćna utrka. Bit će to 35. izdanje, a organizatori ističu kako očekuju veliki broj trkača i trkačica. "Očekujemo puno više natjecatelja izvana - iz susjednih zemalja; Slovenije, Mađarske, Bosne i Srbije. Imamo prijave iz Etiopije", kaže Marinko Šipoš iz AK Sloboda Varaždin. Ove će godine seniorke i seniore očekuju koji osvoje prva tri mjesta dobiti novčane nagrade, dok će svi sudionici dobiti majice i diplome.

Koprivničanci će u Novu na glavnom gradskom trgu ući uz 200 litara kuhanog vina, bend Stara zvona, gosta Vilibalda Kovača, vatromet i dobru atmosferu, a sretan ulazak u 2013. godinu poželjet će gradonačelnik Zvonimir Mršić.


Organizirani doček na gradskom Trgu ima i Osijek. Na trgu Ante Starčevića program će tako započeti u 22 sata, a trajati do 1.30, pri čemu će Osječane zabavljati domaće snage: tamburaški sastav Lyra i Igor Delač. Grad Slavonski Brod i Kazališno koncertna dvorana "Ivana Brlić-Mažuranić" i ove su godine organizirali doček Nove godine na glavnom gradskom trgu - brodskom Korzu. Program na pozornici počinje u 22 sata, a Brođane će zabavljati tamburaški sastav  Graničari i rock sastav Adari.

Ako poželite Novu godinu dočekati u Vukovaru možete to učiniti na Trgu Republike Hrvatske gdje će vas uz pjesmu, vatromet, besplatno kuhano vino i čaj uveseljavati Passage Band, Tamburaški sastav Kristali i Krunoslav Kićo Slabinac, a u Vinkovcima se proslava sprema na Trgu Bana Josipa Šokčevića, s početkom u 21.30. Nastupit će Slavonija Band, Sinovi ravnice i Dike.

Osim po brojnim klubovima, u Splitu se možete zabaviti na Rivi, gdje će od 21 sat pjevati TBF, Zlatko Pejaković i klapa Rišpet, a fešta je zakazana sve do tri sata ujutro. Staru 2012. godinu Zadrani će moći ispratiti na tri lokacije u povijesnoj jezgri grada - na Narodnom trgu, Forumu i u Varoši, uz nastupe lokalnih bendova i ponudu zadarskih ugostitelja. Novogodišnji program započet će glazbom s razglasa u 21.30, a prava fešta slijedi u 22.00 sata i to uz ovakav program: Na Narodnom trgu nastupaju grupe Kanela i Galeb, u Varoši grupa Zaratino, Bepo Matešić & David te DJ Anđelo, a na Forumu ispred Callegra i cafea Forum grupe Borgo i Black Coffe & Martine Thomas. 

Dubrovčane na Stradunu očekuje cjelodnevni program: u ponedjeljak već u 10.30 ujutro fešta počinje nastupom klape Ragusa, a nastavlja se u podne tradicionalnom dubrovačkom kolendom unutar koje će nastupiti Gradska glazba Dubrovnik, FA Linđo i Zbor Libertas. U podne i 30 minuta svoj doček Nove imaju klinci sa Sanjom Doležal, a večernji program počinje u 21.30. Unutar njega predviđen je nastup klape Intrade, Novih Fosila i grupe Dariva.


Riječani će u Novu na Korzu moći ući uz Denis & Denis, Psihomodo Pop i Mandrile, a u Puli će građane na Forumu zabavljati Neno Belan. Besplatni su i organizirani dočeci na Portarati te Seasplash doček na Parkingu Karolina kod Arene.

Osim toga, tradicionalni ispraćaj stare godine i ovoga su puta pripremili Fužinarci. On će se dogoditi točno u podne s time da cijeli šušur počinje u 11 sati. "Već po 13 put slavimo ispraćaj stare godine na otvorenom koji se događa na glavnom trgu i na igralištu. Očekuje nas živa muzika, tradicionalno kuhano vino i kobasice te vatromet u podne", najavila je stručna suradnica Turističke zajednice Fužine Darinka Farnić koja kaže kako će se fužinarski ugostitelji pobrinuti da ovoga puta nitko ne ostane gladan i žedan.

S obzirom na lanjskih 10.000 posjetitelja i veliku gužvu, preporuka je da se put Fužina krene čim ranije s time da ove godine postoji alternativu što se prijevoza tiče. "Imamo organiziran prijevoz iz Rijeke vlakom. To su dva posebna vlaka koja će biti po posebnim cijenama", rekla je Franić. Polazak je iz Rijeke u 8 sati, a povratak iz Fužina u 16 sati.

Dodajmo na kraju još da policija apelira na oprez prilikom korištenja pirotehničkih sredstava u novogodišnjoj noći: ne smijete ih koristiti u zatvorenim prostorima i na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, a kazne su od tisuću do pet tisuća kuna.

Pročitajte više