Kina lansirala orbiter oko Mjeseca

Screenshot: YouTube

KINA je u petak lansirala orbiter oko Mjeseca u okviru priprema za prvu bespilotnu misiju slijetanja na mjesečevu površinu koja bi se trebala i vratiti na Zemlju, objavili su mediji.

Raketa "Dugi marš" 3C poletjela je s lansirnog postrojenja Xichang na jugozapadu pokrajine Sečuan, objavila je novinska agencija Xinhua.

Orbiter se uspješno odvojio od rakete i na putu je za orbitu Mjeseca, objavila je Državna uprava za znanost, tehnologiju i industriju za narodnu obranu.

Misija bi trebala trajati osam dana i uključuje jedan let, odnosno pola orbite oko Mjeseca.

Kina će ga koristiti da dobije podatke i testira tehnologiju za planirano slijetanje na Mjesec letjelice Chang'e-5 bez posade 2017. koja bi trebala prikupiti uzorke i vratiti se na Zemlju.

Znanstvenici će se u ovoj misiji posebno usmjeriti na završnu fazu leta - povratak na Zemlju kada bi letjelica trebala usporiti s brzine od 11,2 kilometara u sekundi prije nego sleti u nenaseljeno područje kineske pokrajine Unutarnje Mongolije.

Letjelice Chang'e-1 i Chang'e-2 2007. i 2010. uspješno su ušle u orbitu oko Mjeseca. Kineska letjelica Chang'e-3 u prosincu je sletjela na Mjesec s roverom Yutu.

Chang'e-4 bila je rezervna letjelica i nije lansirana.

Pročitajte više