Kirurg uvjeren da će do 2017. presađivati glave s tijela na tijelo

Screenshot: YouTube

IAKO mnogi mediji već pišu kako je cijela priča zvuči kao scenarij nekog niskobudžetnog horora, talinski kirurg Sergio Canavero uvjeren je da su transplantacije glave moguće, a njegova predviđanja prenijeli su brojni svjetski mediji.

Naime, on tvrdi da će već 2017. biti dostupne operacije koje će za 7,5 milijuna funti pomoći, primjerice, paraliziranim pacijentima.

Uglavnom, ideja je uzeti glavu pacijenta koji boluje od neke neizlječive bolesti i transplantirati je na zdravo tijelo. , a Canavero je uvjeren da bi s vremenom operacija mogla pomoći i zdravim ljudima koji žele produljiti život.

Bio bi to "ultimativni kozmetički kirurški zahvat".

Naravno, brojni kritičari tvrde kako je riječ o najobičnijoj fantaziji dok su neki pak uvjereni da nas od ovakvih zahvata dijeli puno više od dvije godine, ali to nije omelo Canavera koji tvrdi da potrebne tehnike postoje, a svoje će planove objaviti na velikoj zdravstvenoj konferenciji u Annapolisu ovog ljeta.

Što se samog zahvata tiče, Canavero je razjasnio i kako bi operacija tekla.

Radilo bi se o tijelu donatora koji je na aparatima i glavi primatelja koja bi bila prebačena na tijelo donatora korištenjem polietilen glikola koji pak spaja dva kraja leđne moždine.

Nakon ovog postupka pacijent bi naredna četiri tjedna bio u komi kako bi se spriječilo micanje i započeo oporavak tijela.

Nakon izlaska iz kome, pacijent bi se trebao samostalno micati u roku od jedne godine.

Inače, Canavero se s ovom idejom prvi puta pojavio 2013.. a za New Scientist je izjavio da "nema namjeru operirati ako društvo to ne želi ili na to nije spremno".

Pročitajte više