"Koji lav?", pitaju se u Zimbabweu

Foto: Guliver Image/Getty Images, Facebook; Screenshot: YouTube

VIJEST o ubojstvu lava Cecila u parku Hwange u Zimbabweu obišla je cijeli svijet, ali je nekako uspjela promaknuti poznatoj tamošnjoj političarki i ministrici Prisci Mupfumira koja je na molbu da komentira ovu aktualnost odgovorila: "Koji lav?".

No, vijest o Cecilu nije promaknula samo njoj.

"I vi meni kažete da je cijela ta strka nastala zbog jednog mrtvog lava? Pa lavovi se u ovoj zemlji ubijaju stalno", izjavila je za Reuters jedna ulična prodavačica iz Hararea, koja spada u 20 posto sretnika koji imaju posao u zemlji u kojoj visoka stopa nezaposlenosti vlada već godinama.  

I dok se u svijetu organiziraju prosvjedi protiv lovca iz Minnesote koji je iz zabave ubio lava Cecila te dok policija istražuje prijetnje smrću koje omraženi lovac dobiva, većina ljudi u domovini lava o kojem priča cijeli svijet ili nije čula za slučaj, ili je potpuno rezignirano dočekala vijest o smrti "još jednog lava". 

Vlada u Zimbabweu, kako javlja Reuters, još nije dala službeno priopćenje o slučaju, niti o tome je li i na koji način stupila u kontakt s 55-godišnjim američkim zubarom Walterom Palmerom koji je mučio i ubio lava Cecila. Palmer je ubojstvo priznao, rekavši da ne smatra da je napravio išta loše te da je sve bilo po zakonu, a u svoju obranu rekao je samo to da nije imao pojma da je to "baš taj lav".

Amerikanac je lava Cecila, koji je bio ikona parka Hwange, ubio iz zabave, kao i stotine životinja prije njega, a pritom su mu pomogli lokalni lovci i vodiči kojima je navodno platio 50.000 dolara. Lava je najprije ranio samostrelom, a onda ga je, nakon 40 sati gonjenja, usmrtio puškom, oderao mu kožu i odrubio glavu.

 

 

Pročitajte više