Kolege se oprostili od Zvonimira Zoričića

Foto: Hina

ZVONIMIR ZORIČIĆ svjedočio je o svim krizama i uspjesima Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, a u svim je ulogama ostavio specifičan otisak, istaknuto je u ponedjeljak na komemorativnom skupu na kojemu su se od nacionalnoga prvaka zagrebačke Drame Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK), koji je preminuo u petak navečer u 67. godini, oprostili kolege glumci i kazališni djelatnici.

Intendantica HNK Dubravka Vrgoč rekla je da je preminuo nacionalni prvak Drame HNK i velik čovjek te podsjetila da je Zoričić na sceni toga kazališta proveo četrdeset godina. "Svjedočio je o svim krizama i uspjesima ovoga kazališta", rekla je Vrgoč.

Dodavši da je Zoričić bio samozatajan glumac, ocijenila je da je bio osoba koja je ispunjavala pozornicu, ali i cijelo hrvatsko glumište.

Zvonimir Zoričić rođen je 1948. u Zagrebu, a 1973. je na Akademiji dramske umjetnosti diplomirao glumu i iste godine postao član ansambla Drame HNK u Zagrebu. Status nacionalnoga prvaka dobio je 2011. U matičnom kazalištu ostvario je više od 80 kreacija tijekom 41 godine umjetničkoga rada. Ostvario je i 50 uloga u filmovima, serijama i dramama.

Zoričićevi kolege glumci istaknuli su na komemoraciji, kojoj je nazočila i obitelj preminuloga glumca, da se s velikim žarom posvećivao ulogama junaka, antagonista i epizodista, pa je zato, kako smatraju teško iz njegova bogatoga opusa izdvojiti pojedine uloge. U svim je, istaknuli su, ostavio svoj specifičan otisak.

Istaknuli su da će ga, između ostalih, posebno pamtiti kao Hamleta, Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyranoa de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz "Glinenih kolica", Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz "Banketa u Blitvi", Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Grimaldija iz "Šteta što je kurva", Rjuhina iz "Majstora i Margarite", Adama Mandrovića iz "Ostavke", Kora u "Kiklopu", Velečasnoga Johna Halea u "Vješticama iz Salema", Markiza de la Mote iz "Seviljskoga zavodnika i kamenoga uzvanika", Bjelajeva iz "Romana o Londonu", Grofa u "Gorskim divovima", Firsa u "Višnjiku".

Podsjetili su i kako je odigrao zapažene uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama te da je bio i član Glumačke družine Histrion. Igrao je na daskama većine hrvatskih i zagrebačkih kazališta.

Zvonimir Zoričić dobio je mnoge strukovne nagrade i priznanja, a odlikovao ga je i predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
 

Pročitajte više