Kratko i jasno - internetski trolovi su loši ljudi

Foto: University of Manitoba/Shutterstock

NIJE da to nismo znali od ranije, ali novo je istraživanje pokazalo da osobe koje se upuštaju u "trolanje" na internetu pokazuju znakove narcizma, makijavelizam, psihopatije i sadizma.

Dakle, ako ste se ikad zapitali zašto bi normalna osoba svoje vrijeme provodila vrijeđajući na internetu sve na potezu od pjevača, preko sportaša pa sve do novinara, odgovor je jednostavan - zato što nisu normalni.

Istraživanje je provela Erin Buckles sa sveučilišta u Manitobi sa željom da provjeri mogu li se karakterne osobine trolova uklopiti u ono što psiholozi nazivaju "mračnih četiri", a to uključuje makijavelizam (spremnost da nekim manipulirate i obmanjujete ga), narcizam (egoizma i opsjednutost samim sobom), psihopatija (izostanak žaljenja i empatije) i sadizam (pronalaženje užitka u patnjama drugih).

Ukratko, istraživanje je pokazalo snažnu povezanost između tri od četiri osobine i vremena koje pojedinci provode komentirajući na internetu.

No, valja spomenuti i kako je samo 5,6 posto ispitanika priznalo da uživa u trolanju, a to dokazuje kako se radi o uistinu malom broju korisnika interneta.

Istraživači su sastavili listu izjava s kojima su se ispitanici trebali složiti, a ona uključuje sljedeće:

Šokirao sam ljude na stranicama zbog zabave.

Volim trolati ljude na forumima ili u komentarima.

U multiplayer igrama volim druge činiti nesretnima.

Što je nešto ljepše i čišće, kvarenje istog stvara veći užitak.

Dakle, ako se slažete s ovim izjavama, vi ste internetski trol, a znanstvenici tvrde sljedeće: "Trolovi i sadisti osjećaju zadovoljstvo čineći druge nesretnima. Sadisti se samo žele zabaviti, a internet je njihovo igralište".

Mnogi su ovo prokomentirali kao još jednu potvrdu opravdanosti ukidanja komentara koji su se, priznali to neki ili ne, pretvorili u zabavu za uistinu mali broj ljudi koji u anonimnom vrijeđanju uživaju.

"Privlačnost trolanja prejaka je za sadiste koji, pretpostavljamo, imaju ograničene mogućnosti izražavanja vlastitog sadizma na društveno prihvatljiv način", zaključuju istraživači.

Pročitajte više