Liječnici u čudu: Novosađaninu odstranjen dosad najveći ljudski rog

Foto: Novak Vukoje/ YouTube

"DOBIO sam novi život, godinama sam bio u strahu od komplikacija, ali sad je gotovo, život s rogom je prošlost", rekao je 46-godišnji Novosađanin L.S.

Njemu je prije nekoliko dana ORL specijalist Novak Vukoje s vrata odstranio rog duljine 11 centimetara.

"Osjećam se preporođeno, posljednjih godina je ta izraslina na mom vratu rasla i bojao sam se otkloniti je jer su mišljenja stručnjaka bila različita, postojala je mogućnost velikih komplikacija. Naučio sam s vremenom živjeti s rogom. Posljednjih mjeseci je toliko narastao da nisam mogao spavati, gutati dok jedem i trpio sam strašne bolove, a tu je i estetski problem, naravno. Odlučio sam ga otkloniti, pa što bude", ispričao je za Blic.

Akademik Vukoje rekao je da se još čekaju rezultati iz laboratorija, no najvjerojatnije je u pitanju benigni tumor.

"Ovo je slučaj za Guinnessa, to je najveći ljudski rog ikad viđen. Još sam u čudu, to je nešto dosad neviđeno u povijesti medicine. Bila je to vrlo rizična operacija, nikad se ranije s ovako nečim nisam susreo u karijeri. Bilo je rizično, ali uspjeli smo. Ovog čovjeka sam oslobodio teškog tereta i straha za život kojeg je vukao godinama", rekao je liječnik.

Kad je L.S. došao u njegovu ordinaciju u Petrovaradinu, liječnik je ostao zatečen. Rog je bio dug 11 centimetara, a njegov promjer bio je oko dva centimetra.

"Rog se razvijao iz male izrasline na vratu i postupno je rastao dok nije dostigao ovu duljinu. Uzrok izrasline je pacijentu nepoznat, a i nemoguće ga je utvrditi", dodao je liječnik.

Operaciju je provedena pod lokalnom anestezijom, a trajala je pola sata. Iako je ova anomalija danas prilično rijetka i najčešće je benigne prirode, liječnik upozorava da se u 20 posto slučajeva može razviti takozvani karcinom skvamoznih ćelija pa ju je potrebno na vrijeme odstraniti. 

Pročitajte više