"Ljubav prema riziku": Predstavljen oslikani Peugeot 208



U SUBOTU, 24. travnja, predstavljena je u MSU izložba nazvana "Ljubav prema riziku", gdje je novinarima predstavljen novi Peugeot model, 208. Nova brojka u Peugeotovom opusu prava je "regeneracija" u oblikovanju automobila – gledano s nivoa dizajna, arhitekture, stila, ergonomije, ali i očuvanja okoliša. Njegove stilske ljepote dodatno je naglasio hrvatski umjetnik Zlatan Vehabović, koji je za ovu priliku 208icu oslikao i tako je pretvorio u jedinstveno umjetničko djelo.

208 by Zlatan Vehabović

Vehabović je mladi hrvatski slikar, koji se usprkos godinama istaknuo na mnogim zajedničkim izložbama, ali i na sedam samostalnih. No nikakvo ga iskustvo nije pripremilo na projekt u kojem se tek trebao dokazati. Zlatan Vehabović glavni je i jedini dizajner krinoline za debitantski bal Peugeota 208. Pripremajući se za projekt i radeći na njemu tjednima, pokazao je još jednom da je umjetnik koji zna iskoristiti kreativnu podlogu do maksimuma, a 208 se pokazao kao neočekivana inspiracija. Oslikani 208 biti će izložen u MSU tijekom izložbe “Ljubav prema riziku”, čiji je glavni sponzor upravo Peugeot.

Akcija u humanitarne svrhe

Ovaj jedinstveni, oslikani Peugeot 208 osim svoje kreativnog značaja, dobit će i onaj humanitarni. Naime, 208 by ZV biti će prodana, a sav prihod od kupnje namjenjen je u humanitarne svrhe i to za razminiravanje. To se pokazala kao i odlična prilika za suradnju s gđom. Dijanom Pleštinom, donedavnom savjetnicom za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova, a sada novom ravnateljicom Ureda Vlade Republike Hrvatske za protuminsku djelatnost. Gđa. Pleština iskazala je dobru volju i izašla u susret ovom zanimljivom umjetničko-humanitarnom projektu, te podržala akciju za razminiranje.

Regeneracija stila

Peugeot 208 osim na izložbi u MSU, uskoro ćete moći vidjeti i na cestama. Ne brinite, nećete ga moći promašiti, jer su francuski dizajneri poradili na izgledu 208-ice, a rezultat toga je automobil manjih dimenzija, smanjene težine i puno boljih voznih svojstava. Atletskog vanjskog izgleda, Peugeot 208 svakako nameće neke nove standarde i pomiče granice ljepote u svom segment. No, 208 je puno više od lijepog tijela – stručnjaci su uspjeli postići više zabavne i sportske vozne karakteristike nizom optimizacija u unutrašnjosti, kao što su veliki ekran osjetljiv na dodir  i head up displej u razini vozačevih očiju. Zahvaljujući manjem obruču upravljača, koji jako dobro leži u rukama, vozaču je dostupan viši nivo upravljanja i agilnost vozila. Kako bi optimizacija bila ukupna, za putnike straga osigurano je znatno više prostora za putnike straga, a obilje korisnog prostora uz visok nivo integracije novih digitalnih tehnologija upotpunjuje visoki dojam koji ovo vozilo ostavlja na vozače jednako kao i na putnike.

Intervju sa Zlatanom Vehabovićem

Zlatan Vehabović otkrio je kako se odlučio na suradnju s Peugeotom te što ga je privuklo ovom projektu. "U razgovoru s kustosticom Leilom Topić i MSU-om shvatio sam da bi ovo mogla biti jedinstvena prilika za posao ove vrste. Takvo što se ne odbija. Projektu me privukla njegova specifičnost. Zaista nisam nikad radio ništa slično. Dodatno, tu je dosta izazova", izjavio je Zlatan. Za rad na projektu pripremao se proučavajući 'do it yourself' siteove. "Otkrio sam more kič ilustracija koje se (pretežito u SAD-u) rade na autima.

No tu je svakako bila zanimljivija BMW-ova ART-Car serija, koja je svakako bila korisna smjernica ka mojoj ideji". Peugeout 208 za stvaralaštvo je iznimno zahtjevan i zahvalan. "To je toliko definiran i u svakom smislu riječi gotov proizvod da je iznimno teško na njega alicirati vlastito rješenje. I pritom ne narušiti ili razrijediti dojam koji nova 208ica ostavlja na promatrača. Krajnja ideja bila je aplicirati geometrijski raster pravilnih linija koje nakon nekoliko različitih smjerova tvore gustu mrežu ili raster. To je ujedno motiv koji sam koristio na nekolicini ranijih slika netom po završetku studija. Na projektu sam proveo 4-5 tjedana, a cijelu priču ponovio bih u svakom trenutku", zaključio je Zlatan.

Pročitajte više