Ljudi koji ne vole hranu skloniji su uzimanju kokaina



NOVO istraživanje pokazalo je da su neuroni odgovorni za prejedanje isto tako zaduženi za aktivnosti unošenja tvari u organizam, pa tako i uzimanje droge. Znanstvenici su proučavali aktivnosti mozga mentalne sklopove te otkrili da čovjek može "zloupotrebljavati" hranu na isti način kao i kokain, prenosi Daily Mail.

"Koristili smo genetski pristup i otkrili da se povećani i snažniji apetit može povezati sa smanjenim interesom za nešto novo, pa tako i za kokain. S druge strane, ako je čovjek manje zainteresiran za hranu, predviđamo da interes za kokain može naglo porasti", izjavio je Marcelo Dietrich sa sveučilišta Yale.

Tim znanstvenika proveo je eksperimente nad miševima kojima je neuron za kontrolu gladi izvađen iz hipotalamusa. Testirane su reakcije miševa prema novostima, strahu i koakinu.

"Otkriveno je da životinje s manjkom interesa prema hrani, pokazuju zainteresiranost za nove stvari među kojima je bio i kokain. Slično ponašanje može se očekivati i kod ljudi, pa oni koje krasi vitka tjelesna figura i općenita nezainteresiranost za hranu mogu biti skloniji ovisnostima o drogi", dodao je profesor Tamas Horvath.

Pročitajte više