Misterij "divovskog" bića iz morskih dubina: Četiri godine nije jeo, a potpuno je zdrav!

Screenshot: YouTube

DIVOVSKI izopod, odnosno rak jednakonožac, koji živi u velikim morskim dubinama i često ga se naziva "smetlarem dubokog podmorja" iznenađuje biologe u japanskom akvariju Toba s obzirom na to da već četiri godine nije ništa pojeo.

Ova je životinja, čiji odrasli muški primjerci mogu narasti do čak 76 centimetara i težiti do 1,7 kg, nazvana No. 1 kako bi ga se razlikovalo od druga dva primjerka u akvariju, a posljednji je put jela u siječnju 2009. godine kad je veliku skušu zajedno s kostima pojela u samo pet minuta.

10. veljače prošlo je točno 1500 dana od tog posljednjeg obroka, a No. 1 u akvarij je stigao u rujnu 2007. iz meksičkog zaljeva. Bio je tad velik 29 centimetara i težio jedan kilogram, a biolozi koji se o njemu brinu tvrde da unatoč tomu što tako dugo nije jeo izgleda savršeno zdravo.

"Napravili smo sve što smo mogli, davali smo mu sve što bi eventualno mogao jesti, ali on u potpunosti ignorira hranu", izjavio je Takeya Moritaki, čovjek odgovoran za ovog jednakonošca, za Japan Times.

O ovim se bićima, koja žive u velikim dubinama, jako malo zna pa se čini da će misterij zašto No. 1 ne jede i kako je uspio preživjeti, još neko vrijeme ostati nerazjašnjen: "Oni su uvijek u stanju poluhibernacije jer ne znaju kad će imati priliku ponovo jesti pa trošenje energije ograničavaju na disanje. Iz tog razloga ponekad zadržavaju i velike količine masti u svojoj jetri pa je moguće da No. 1 još uvijek ima izvor energije unutar svog tijela te stoga nema ni apetita", pretpostavio je Taeko Kimura sa Sveučilišta Mie.

Pročitajte više