Morbidna aukcija: Prodaje uzorak krvi predsjednika Ronalda Reagana

ZAKLADA Ronalda Reagana svim se silama trudi zaustaviti jednu britansku aukcijsku kuću zbog krajnje neprimjerenog artikla na prodaju. Naime, PFC Auctions prodaje krv pokojnog američkog predsjednika Ronalda Reagana, ali problem je u tome što je riječ o uzorku krvi koji je nastao netom nakon pokušaja atentata na Reagana 1981. godine.

PFC Auctions stavio je epruvetu sa uzorkom Reaganove krvi na aukciji prošli vikend, a nadmetanje se zatvara u četvrtak. Ponuđena cijena za epruvetu predsjednikove krvi je 9,910 američkih dolara, a ta cifra raste iz dana u dan.

Aukcijska kuća ima dokumente koji dokazuju kako krv u epruveti doista pripada Reaganu, te da je uzorak uzet 30. ožujka 1981. godine, odmah nakon što je "Taksistom" opsjednuti John Hinckley Jr., pokušao izvesti atentat.

Predsjednik zaklade, John Heubusch šokiran je aukcijom i čitavu situaciju smatra odvratnom. Gospodin koji prodaje sporni artikl, ostao je anoniman, te objašnjava da je epruvetu naslijedio od majke bolničarke koja je radila za Bio-Sience laboratorije u saveznoj državi Maryland, gdje je epruveta poslana na čuvanje. Prodavač tvrdi da je epruvetu inicijalno ponudio Predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana, ali oni nisu bili zainteresirani već su mu predložili da im epruvetu pokloni.

"Rekao sam im da tako nešto neću niti uzeti u obzir. Naime, veliki sam obožavatelj Reaganove ekonomske politike i smatram da bi pokojni predsjednik Reagan htio da krv prodam, umjesto da je samo poklonim", objasnio je prodavač epruvete.

Pročitajte više