NASA ima ideju: Pomoću nuklearnih bombi uništiti asteroide koji prijete Zemlji

Screenshot: YouTube

NASA-ini stručnjaci razmišljaju o slanju nuklearnih bombi u svemir s ciljem sprečavanja eventualnog udara asteroida u Zemlju. I dok udružene snage tima znanstvenika iz NASA-e i NNSA-e (National Nuclear Security Administration) razmatraju ovu opciju kao potencijalni scenarij, brojni se stručnjaci istovremeno protive ovom pokušaju jer drže da bi posezanje za ovakvim rješenjem, ako dođe do direktne opasnosti od asteroida, situaciju moglo pogoršati.

Svoju tezu argumentiraju činjenicom da bi rasprsnuti dijelovi asteroida mogli zapravo značiti pravu opasnost za život na Zemlji.

Procjenjuje se da nam trenutno prijeti oko milijun asteroida 

Znanstvenici pretpostavljaju da se u blizini Zemlje trenutno nalazi oko milijun asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju našoj planeti, no samo mali broj njih uistinu je zabilježen. Dokaz o tome da bi neki od njih mogao udariti u Zemlju navodno je prošlogodišnja eksplozija iznad Čeljabinska u Rusiji - još uvijek se ne zna o kojem se objektu radilo niti koji su razlozi eksplozije pa stručnjaci nagađaju da se možda radilo i o asteroidu.

"Udar nas čeka, ali nema smisla paničariti"

Bez obzira na to o čemu se točno radilo u slučaju Čeljabinska, realna opasnosti postoji, no, ideja o tome da se asteroidi raznesu ili skrenu s putanje pomoću nuklearnih bombi podijelila je znanstvenike. I dok jedni ozbiljno razmišljaju o "uništavanju" asteroida, drugi upozoravaju da je takvo što pogrešan potez.

Kako god, procjenjuje se da postojeći sustav za detekciju asteroida u blizini Zemlje može zapravo otkriti tek jedan posto od ukupnog broja gigantskog svemirskog kamenja koje predstavlja opasnost. "Udar nas čeka u nekom trenutku u budućnosti, to je prilično sigurno, no nema smisla paničariti", optimističan je NASA-in znanstvenik Jason Kessler.

 

Pročitajte više