NASA obučava astronaute za misiju slijetanja na asteroid



MISIJA za koju se pripremaju američki astronauti kao da je preuzeta iz američkog filma "Armageddon". Tim astronauta sletjet će na asteroid da bi istražili njegovu površinu, pronašli iskoristive minerale i naučili kako ga uništiti ako bi u budućnosti predstavljao prijetnju za planet Zemlju.

NASA će svoje astronaute poslati dalje nego ikad na asteroid koji je od Zemlje udaljen gotovo pet milijuna kilometara. Asteroid putuje oko Sunca brzinom od oko 80,000 kilometara na sat i zbog male mase uopće nema gravitaciju, pa će sigurno slijetanje na takav komad stijene biti značajan izazov za pilota. Vremensko trajanje misije procijenjeno je na oko godinu dana, a astronauti bi na asteroidu mogli provesti do 30 dana.

Program treninga počinje sljedeći mjesec, a svi potencijalni članovi posade morat će naučiti upravljati vozilima, šetati po površini asteroida i skupljati uzorke s njegove površine. Sve će se odvijati u podvodnoj bazi u blizini Floride gdje će šestorica astronauta provesti 12 dana ispod površine Atlantskog oceana gdje će biti simulirana niska gravitacija poput one na asteroidu.

Primarni cilj misije bit će znanstvenog tipa da bi se što više naučilo porijeklu svemira i prikupili razni minerali, no iskustvo stečeno na asteroidu bit će od neprocjenjive vrijednosti ako se otkrije slična gromada u svemiru koja prijeti planetu Zemlji sudarom. NASA trenutno prati više od 400 objekata u svemiru koji su potencijalna prijetnja, no većina njih spada u skupinu niskog rizika.

Pročitajte više