NVIDIA se ispričala zbog lažnog oglašavanja grafičke kartice

Foto: Press 

IMATE LI doma stroj za igranje svih novih PC igara na najvišim mogućim postavkama, ili ste razmišljali o nadogradnji, tada vam je zasigurno za oko zapala Nvidijina grafička kartica GTX 970.

Radi se o vrlo snažnoj kartici koju odlikuje i prilično pristupačna cijena od oko 3.000 kn u domaćim trgovinama računalnim hardverom. Obzirom da snažnije kartice stoje i do 5.000 kn, za 2.000 kn manje dobit ćete odličan grafički procesor i 4GB GDDR5 video memorije, što je sasvim dovoljno za igranje na najvišim postavkama pri 1080p (Full HD) rezoluciji. Također, imate li 2K ili 4K monitor, GTX 970 u stanju je prožvakati čak i te rezolucije.

Ipak, ako zvuči predobro znači da negdje postoji kvaka. I postoji. GTX 970 vam naime neće dati svih 4 GB video memorije, već samo 3,5 GB, što je uzrokovalo čitavu halabuku među korisnicima, a u pripremi je i tužba. Uostalom, tome svjedoči i ovaj "šokantni" video s Nvidijinim inženjerom.

Tvrtka je sve do danas šutjela, vjerojatno misleći da će se prašina slegnuti, no naposljetku je ipak reagirao Nvidijin direktor Jen-Hsun Huang koji kaže: "GTX 970 je kartica s 4GB video memorije. Ipak, gornjih 512 MB je segmentiran i ima smanjenu propusnost, što je dobar dizajn jer smo uspjeli dodati još jedan gigabajt memorije na GTX 970, a naši softverski inženjeri uspjeli su manje potrebne podatke poslati upravo u taj segment od 512 MB".

Iako ovo više zvuči kao objašnjenje negoli isprika, Huang je rekao da je došlo do kratkog spoja u komunikaciji između Nvidijinog marketinga i kupaca.

Pročitajte više