Na današnji dan prije 18 godina preminuo je Tupac Shakur

Foto: Press

PROŠLO je 18 godina od smrti jednog od najutjecajnijih hip-hop izvođača u povijesti tog žanra. Naravno, riječ je o Tupacu Shakuru koji je 13. rujna 1996. ubijen u Las Vegasu. 

Tupac Amaru Shakur rođen je u Harlemu 16. lipnja 1971. godine, a tijekom izuzetno plodne karijere snimio je četiri albuma, "2Pacalypse Now" (1991.), "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z." (1993.), "Me Against the World" (1995.) i dvostruki album "All Eyez on Me" (1996.).

Peti album "The Don Killuminati: The 7 Day Theory" objavljen je posthumno, dva mjeseca nakon njegove smrti. Nakon toga uslijedio je niz albuma neobjavljenih i remiksiranih pjesama.

2Pac se okušao i kao glumac te se pojavio u nekoliko filmova:  "Juice", "Above the Rim", "Poetic Justice", "Bullet", "Gridlock'd" i "Criminal Intent".

Nakon boksačkog meča između Mikea Tysona i Brucea Seldona u MGM Grandu u Las Vegasu 7. rujna 1996., nepoznati napadači ispalili su 13 metaka u automobil u kojem se nalazio Shakur i njegov prijatelj i suosnivač izdavačke kuće Death Row Records, Suge Knight. 

Tupac je preminuo šest dana kasnije, 13. rujna 1996. godine bolnici u Los Angelesu. Napadač nikada nije pronađen, a čak i godinama nakon ubojstva mnogi su obožavatelji razvijali niz teorija o tome tko je kriv za njegovo ubojstvo.

U javnost izlaze različite tvrdnje o tome što se zaista dogodilo za vrijeme pucnjave, a policajac koji se tamo zatekao je, između ostaloga, tvrdio i da mu se 2Pac obratio prije nego je pao i nesvijest. Postojale su i spekulacije o tome da je u njegovo ubojstvo umješan Suge Knight, koji je, pak, tvrdio da je krivac Puff Daddy, kao i o tome da 2Pac zapravo nije mrtav.

 
 
 

Pročitajte više