Na koncertu Amnesty Internationala Pussy Riot za "Rusiju bez Putina"

Foto: Guliver/Getty Images

DVIJE članice ruske punk grupe Pussy Riot u srijedu su na koncertu humanitarne organizacije Amnesty International u New Yorku pozvale na oslobađanje protuvladinih prosvjednika u Rusiji i odlazak ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Zahtijevamo slobodnu Rusiju i Rusiju bez Putina", kazala je Nadežda Tolokonjikova nakon što ju je publici predstavila pop zvijezda Madonna.

Tolokonjikova (24) i Marija Aljohina (25) 2012. su osuđene zbog huliganstva motiviranog vjerskom mržnjom nakon što su u najvećoj moskovskoj crkvi zazivale djevicu Mariju da oslobodi Rusiju predsjednika Putina. Nakon gotovo dvije godine iza rešetaka Putin ih je pomilovao u prosincu.

Prije obraćanja javnosti na koncertu dvije glazbenice susrele su se s američkom veleposlanicom pri UN-u Samanthom Power, što je izazvalo osudu ruskog veleposlanika pri UN-u.

Na koncertu u centru Barclays u Brooklynu pjevali su R&B pjevačica Lauryn Hill, Blondie i rock alternativci Imagine Dragons i Cake.

Koncert je označio povratak 25-ogodišnjoj tradiciji organiziranja koncerata Amnesty Internationala na kojima su nastupale i rock legende poput U2, Brucea Springsteena, Stinga i Lou Reeda.

Pročitajte više