Na prvi pogled možda nemate pojma o čemu se radi, ali jednog će dana spašavati živote

Foto: University of Illinois

ZNANSTVENICI sa sveučilišta Illinois uz pomoć kolega sa sveučilišta u Washingtonu izumili su nevjerojatno napravu koja bi u budućnost mogla spasiti milijune živote.

Riječ je o revolucionarnoj elektroničkoj membrani ili "rukavici", kako je neki nazivaju, a novo bi otkriće u povijest moglo poslati dosadašnje pacemakere.

Naime, ova membrana navlači se na srce pacijenta, a mreža senzora i elektroda neprestano prati rad srca i daje malene elektrošokove kako bi održala zdravu aktivnost najvažnijeg organa u tijelu.

Korištenjem 3D printera stvoren je prototip koji je iskušan na zečjem srcu, a organ je nastavio savršeno raditi i nakon što je uklonjen iz tijela životinje.

"Čim detektira potencijalno fatalne događaje kao što su aritmija ili srčani udar, aktivira se prikladna terapija", rekao je inženjer Igor Efimova sa sveučilišta Washington koji je pomogao i kod dizajna uređaja.

Međutim, valja spomenuti i kako slični uređaji na tržištu postoje još od ranih osamdesetih, ali do ovog trenutka nije bilo moguće savršeno ih prilagoditi srcima pacijenata što je zahvaljujući novoj tehnologiji daleko jednostavnije.

John Rogers, znanstvenik sa sveučilišta Illinois usporedio je "navlaku" s prirodnom membranom srca objasnivši kako je umjetni perikard nešto što bi u budućnosti moglo postati nešto daleko veće od pukog istraživačkog alata i spasiti milijune života.

Pročitajte više