Na rubu smo šestog masovnog izumiranja: Hoće li čovjek biti među preživjelim vrstama?

Screenshot: YouTube

POVIJEST života na Zemlji bilježi ukupno pet masovnih izumiranja vrsta. Izumiranja su nastala kao posljedica kataklizmičkih događaja koja su za sobom odnijela veliki dio živućih stvorenja.
 
Najveće izumiranje dogodilo se prije 252 milijuna godina, a potaknuto je, kako smatraju znanstvenici, serijom velikih vulkanskih erupcija. Tada je izumrlo čak 96 posto morskih i 70 posto kopnenih vrsta, a dinosauri su preuzeli dominaciju. 
 
Dinosaure je, potom, izumiranje dokrajčilo prije 65 milijuna godina, kada je na meksički poluotok Yucatan pao asteroid. Istovremeno je nestalo i 75 posto životinjskih i biljnih vrsta.
 
"Na rubu smo šestog po redu masovnog izumiranja. U posljednjih 40 godina svjedoci smo nestanka 50 posto populacije divljih životinja", objašnjava Sean B. Caroll, evolucijski biolog i producent dokumentarnog filma pod nazivom "Masovno izumiranje: Život na rubu", koji se bavi upravo tematikom alarmantnog stanja na rubu velikog izumiranja vrsta na Zemlji.

Carroll sa suradnicima, poznatim svjetskim znanstvenicima, u ovom dokumentarcu pokušava rekonstruirati dva najveća masovna izumiranja na Zemlji. 
 
"Masovna izumiranja nevjerojatan su misterij. Pitate se što se to moglo dogoditi da prouzroči tako dramatičan način nestanka tolikog broja vrsta", opisuje Carroll, prenosi magazin The Daily Beast.
 
U opasnosti od skorog izumiranja trenutno je četvrtina vrsta na zemlji, a među njima su i sisavci, gmazovi, ptice i ribe, upozorava Carroll.
 
Film "Masovno izumiranje: Život na rubu" premijerno je prikazan u nedjelju u SAD-u. 

Pročitajte više