Načini na koje je hakerski napad rasturio Hollywood

Screenshot: YouTube

AKO ĆEMO suditi prema prijetnjama hakera iz GOP-a, odnosno Guardians of Peacea, posljedice njihova napada na Sony još će neko vrijeme odjekivati internetom.

Ipak, dosad se već zbilo toliko toga da je sasvim jasno da je u pitanju najpogubniji hakerski napad na Hollywood u povijesti, napad koji je čak analitičare iz drugih branši i interesnih područja natjerao da pišu preplašene tekstove upozorenja o povišenim mjerama sigurnosti od hakerskih napada.

I iako će uskoro biti gotovo mjesec dana od napada na Sony (24. studeni), još uvijek se ne zna tko iza njega stoji, iako prijetnje ne prestaju stizati. U najnovijem raspletu događaja hakeri su čak priprijetili svima onima koji sporni film "The Interview" krenu pogledati tako da se diljem SAD-a trenutno jedna za drugom otkazuju premijere i projekcije. Independent je napravio sasvim jezgrovitu kronologiju događanja pa vam prenosimo na koje je sve načine napad GOP-a razorio Hollywood.

Poruka na računalima. 24. studenog ujutro na računalima Sonyjevih zaposlenika pojavila se poruka GOP-ovaca. U pitanju je bila fotografija nacerenog kostura i poruka u kojoj je stajalo: "Upozorili smo vas. Ovo je samo početak. Nećemo prestati dok se našim zahtjevima ne udovolji. Imamo sve vaše podatke, uključujući i tajne i super tajne dokumente. Ako nas ne poslušate, objavit ćemo podatke i pokazati ih svijetu". Svi telefoni, e-mail usluge i uredski PC-ji bili su blokirani nekoliko dana i hakeri tvrde da posjeduju oko 100 terabajta ukradenih podataka.

"Intervju" povezan s napadom. Nekoliko dana od napada počele su kružiti glasine da je napad povezan s filmom "Intervju" Setha Rogena i Jamesa Franca u kojem CIA planira smaknuće Kim Jong-una. Sjeverna Koreja ljetos je upozorila da je objavljivanje tog filma "ratni čin" koji će dovesti do "bespoštedne" odmazde prema SAD-u.

James Franco ismijava hakere. Dok je vodio SNL glumac se našalio zbog napada, kazavši: "Ovi hakeri objavili su sve osobne podatke ljudi koji rade u Sonyju. Brojeve osiguranja, e-mailove i znam da će uskoro početi objavljivati stvari o meni. Pa prije nego što to čujete od nekog drugog ja ću vam reći da je moj e-mail CuterThanDaveFranco@AOL.com, a lozinka LittleJamesyCutiePie. I to je sve ozbiljno zadiranje u moj osobni život".

Procurili filmovi. Tjedan dana nakon napada na internetu je objavljeno pet filmova, od čega četiri tek trebaju biti premijerno prikazana, dok je peti, "Fury", u trenutku curenja još uvijek igrao u kinima. Ostala četiri filma su: "Annie", "Mr Turner", "Still Alice", "To Write Love on Her Arms".

Procurile su plaće zaposlenika. Plaće više od 6000 trenutnih i bivših Sonyjevih zaposlenika pojavile su se online, uključujući plaće glumaca i 17 glavešina. Sony je pozvao FBI da se uključi u slučaj.

Prvi napadi na slavne. Prve informacije o holivudskim imenima uključuju e-mailove Sonyjevih zaposlenika u kojima se kritizira Adam Sandler. U isto vrijeme Sony je objavio da Sjeverna Koreja ne stoji iza napada.

Prijetnje obiteljima. Sonyjevim zaposlenicima GOP je isporučio mailove u kojima ih traže da potpišu izjave u kojima osuđuju vlastitu tvrtku za dosadašnje postupke ili će oni nauditi njihovim obiteljima. "Mnoge stvari koje ne možete ni zamisliti dogodit će se na mnogim mjestima diljem svijeta. Naši agenti djeluju gdje je potrebno. Molimo potpišite da se suprotstavljate lažnosti tvrtke ako ne želite pretrpjeti štetu. Ako ne potpišete, u opasnosti nećete biti samo vi već i vaše obitelji", stajalo je u njemu.

Hvala i poricanje. Sjeverna Koreja objavila je službenu izjavu u kojoj se napad na Sony hvali i opisuje kao "pravično djelo", ali i kojom se opovrgava bilo kakva povezanost s GOP-om.

GOP se službeno povezuje s "Intervjuom". Objavljena je izjava u kojoj stoji: "Istog časa prestanite prikazivati teroristički  film koji može slomiti mir u regiji i uzrokovati rat!".

Sonyjevi glavešine optuženi za rasizam...protiv predsjednika Obame. Dopredsjednica Amy Pascal u objavljenom e-mailu producentu Scottu Rudinu pitala se bi li Predsjednika na razgovoru preko službenog doručka trebala pitati sviđa li mu se "Django Unchained".


Rudin se ispričao. "Privatni e-mailovi među prijateljima i kolegama napisani u brzini i bez razmišljanja, čak i ako im je namjera bila obična zabava, mogu rezultirati uvredom, iako to nije bila namjera. Niz opaski trebao je biti smiješan, ali kad se ovako sagledaju, nepromišljene su i bezosjećajne. I nimalo smiješne. Svima koji su uvrijeđeni poručujem da mi je iskreno žao", kazao je.

Angelina Jolie je razmaženo derište. U još jednoj prepisci između Pascal i Rudina Jolie je opisana kao "minimalno talentirano razmaženo derište". Pascal je nedugo nakon toga snimljena kako pokušava zagrliti Jolie pri prvom susretu nakon objave e-maila, pri čemu je naišla na hladnu reakciju glumice.

Ukraden scenarij "Spectrea". Veselje oko novog Bonda Sama Mendesa naglo je splasnulo nakon što se scenarij za "Spectre" pojavio među objavljenih dokumentima na internetu. Ovo nije bio samo napad na Sony već i na MGM i Danjaq koji posjeduju prava na scenarij.

Sony traži da prestane objavljivanje dokumenata. Odvjetnik David Boies zahtijevao je u nedjelju da se "informacije ukradene" Sonyju odmah vrate jer su povjerljive. Najavio je i mogućnost tužbe ako će se materijal koristiti "na bilo koji način. Među onima koji su primili dopis bili su američki mediji New York Times, Hollywood Reporter i Gawker.

"Užasno ponašanje" Leonarda DiCaprija. Procurila je i prepiska između Pascal i producenta na filmu "Jobs", Marka Gordona u kojoj raspravljaju o odustajanju DiCaprija od snimanja filma o osnivaču Applea. "Je li se radilo o uvjetima ili se samo predomislio", pitao je Gordon, na što mu je Pascal odgovorila: "Ovo drugo". "Užasno ponašanje", napisao je Gordon. "Zapravo odvratno", dodala je Pascal.

Nadolazeći GOP-ov "božićni dar". Preko vikenda GOP je Sonyju najavio "božićni dar". "Pripremamo za vas božićni dar. Dar će biti veće količine podataka. I bit će zanimljivije. Dar će vam sigurno pružiti puno zadovoljstva i staviti Sony Pictures u najgore stanje", stajalo je u GOP-ovoj objavi.

Procurila prepiska direktora Michaela Lyntona. Gotovo 32.000 e-mailova od i upućenih Lyntonu objavljeno je ovaj tjedan. U njima se nalaze informacije o odlukama na castinzima, cijenama filmova, rasporedima objava, financijskim podacima, tantijemima s iTunesa, Spotifyja i Pandore, ali i banalne poruke kao što su popravci doma, dogovori za teniske mečeve i pozivi na večere.

Otkazivanje premijera. Njujorška premijera filma "Intervju" otkazana je zbog prijetnji. GOP je objavio upozorenje onima koji idu u kino da izbjegavaju "Intervju" uz savjet svima onima koji žive u blizini kina u kojima se film prikazuje da evakuiraju sve iz svojih domova. "Jasno ćemo vam pokazati na mjestu i u vrijeme kad će "Intervju" biti prikazan, uključujući i premijeru, kako je gorka sudbina onih koji traže zabavu u teroru", stoji u objavi. Iako Sony nije povukao projekcije, poručio je kinima da su slobodni otkazati ih. Seth Rogen i James Franco otkazali su sva zakazana promotivna pojavljivanja.

Pročitajte više