Najopasniji virus dosad može oštetiti hardver vašeg PC-ja

Foto: Shutterstock/Kaspersky

MOSKOVSKA tvrtka koja se bavi zaštitom računala od raznih internetskih napasti, Kaspersky Lab, otkrila je dosad možda i najsofisticiraniji virus koji je u stanju oštetiti sam hardver vašeg PC-ja.

Virus je navodno kreirala grupa hakera naziva "Equation", čiji virtualni nestašluci datiraju još od 2001. godine, no to ne bi bilo toliko zanimljivo da Equation nije povezan s američkom agencijom za nacionalnu sigurnost, odnosno NSA. Kaspersky doduše nije eksplicitno naveo tu referencu.
 

Ono što ovaj virus čini jedinstvenim jest koliko duboko može oštetiti vaše računalo. Naime, virusi i crvi uglavnom oštećuju podatke, ili šalju bezbroj e-mailova bez vašeg znanja, no kreacija Equation grupe u mogućnosti je oštetiti - tvrdi disk računala. Virus će to učiniti tako da promijeni firmware tvrdog diska. Firmware je softver koji se nalazi na tvrdom disku (ili bilo kojem hardveru koji imate u računalu), služi za normalan rad diska, a tako duboka infekcija zahtijevala bi pristup izvornim kodovima samih tvrtki koje proizvode tvrde diskove.

Ipak, postoji dobra vijest za vas, "prosječnog" korisnika računala. Velika je vjerojatnost da ovaj virus nema interes za vaš PC, osim ako na neki način niste povezani s financijskim, diplomatskim, vojnim ili telekomunikacijskim institucijama. Kaspersky je kreirao i infografiku prema kojoj možete vidjeti koje zemlje i koje institucije mogu biti najviše pogođene ovim virusom.

Virus je u ovom trenutku nemoguće ukloniti, a kako kolaju glasine po Internetu, malware ima i mogućnost samouništenja.

Pročitajte više