Najveća rekonstrukcija na svijetu: Grandiozno obilježavanje 200. obljetnice bitke kod Waterlooa

Foto:

DOGAĐANJA organizirana oko 18. lipnja radi proslave 200. obljetnice bitke kod Waterlooa najavljuju se grandioznim, s oko 200.000 gledatelja koliko ih se očekuje u tri dana, 350 akreditiranih novinara, šačice okrunjenih glava i više od 5000 kostimiranih statista.

Pripremana godinama, komemoracija želi biti na razini značaja krvavog sukoba koji je 18. lipnja 1815., dvadesetak kilometara južno od Bruxellesa, suprotstavio carsku vojsku predvođenu Napoleonom i združene snage (britanske, njemačke i flamanske) vojvode od Wellingtona te pruske maršala Bluechera.

Konačan pad francuskog cara

Ishod je poznat. Na gotovo 200.000 vojnika (93.000 Francuza, 125.000 združenih) koji su se sukobili na brabantskoj čistini, više od 10.000 je izgubilo život nakon desetak sati borbi, ponekad čovjeka na čovjeka, a 35.000 ih je ranjeno, od kojih će nekoliko tisuća umrijeti u nadolazećim danima.

Waterloo predstavlja konačan pad francuskog cara, primorana na egzil bez povratka na britanski otočić Sv. Helena, u južnom Atlantiku, nakon poraza od združenih monarhija odlučnih da okončaju više od dva desetljeća nemira i ratova pokrenutih Francuskom revolucijom 1789. godine.

Nakon bitke kod Waterlooa kartu Europe ponovno će iscrtati pobjedničke sile a Stari kontinent živjet će u relativnom miru tijekom jednog stoljeća, do Prvog svjetskog rata 1914.-1918. godine.

"Ideja je odaslati prigodom te 200. obljetnice poruku pomirenja i saveza", rečeno je iz ureda belgijskog premijera Charlesa Michela koji organizira protokolarnu svečanost koja će se održati na bojnom polju u četvrtak, 18. lipnja, u 11 sati, u trenutku kad su, 200 godina ranije, ispaljene prve kugle iz francuskih topova u pravcu britanskih crta bojišnice.

U podnožju brdašca koji nadvisuje lav podignuta na bojnom polju, svečanost će okupiti oko belgijskog kralja Philippea i kraljice Mathilde, nizozemski kraljevski par, luksemburško vojvodstvo, predstavnika britanske kraljevske obitelji (princ Edward), kao i potomke glavnih zaraćenih strana.

Više od 5000 statista

Dan prije princ Charles i njegova supruga Camilla prisustvovat će inauguraciji nakon obnove farme Hougoumont, položaja koji je štitio desno krilo saveznika.

Pariz će zastupati francuski veleposlanik u Belgiji, kao i njemački veleposlanik Njemačku.

Povodom 200. obljetnice u Belgiji su izdana brojna znanstvena djela, stripovi a i nova vrsta piva ponudit će se na tržištu. Iako je predviđeno 60.000 mjesta odavno više nisu na raspolaganju.

U četvrtak više od 5000 statista u kostimima iz onog doba, 360 konja i 100 topova sudjelovat će u rekonstruiranju prve faze bitke, "Francuskom napadu", dok će u petak odigrati "Združeni odgovor".

Bit će to najveća rekonstrukcija iz Napoleonova doba ikada ostvarena na svijetu", objasnio je Etienne Claude, dužnosnik organizacije događaja čiji proračun premašuje deset milijuna eura.

Pročitajte više