Nakon 56 godina uhićen "bjegunac iz Shawshanka"

Foto: brevardsheriff.com

AMERIČKI policajci čak su tjedan dana nadzirali park prikolica na močvarnom području Floride. Predmet njihova interesa bio je starac sa sijedim repom i bradom te naočalama, koji se usporeno kretao naseljem Melbourne. Iako je na njegovom poštanskom sandučiću pisalo William Harold Cox, policajci su znali da to nije istina.

Sedmog su dana dočekali Coxa i pokazali mu fotografiju mnogo mlađeg muškarca, snimljenu 26. veljače 1959. godine. "Rekao je da nije vidio tog čovjeka dulje vrijeme. Nakon toga je priznao i rekao: 'Uhvatili ste me'", rekao je poručnik Tod Goodyear iz ureda šerifa okruga Brevard.

Kao što su policajci sumnjali, starac je zapravo bio Frank Freshwaters, kriminalac koji je bio u bijegu čak 56 godina. Njegovim uhićenjem u ponedjeljak završila je saga dulja od pola stoljeća koja izgleda poput holivudskog scenarija. Smrtonosni zločin, dramatični bijeg iz zatvora i zamka za bjegunca podsjećaju na radnju filma, posebice jednog -  "Iskupljenje u Shawshanku".

Sve je počelo 1957. godine, kad je Freshwaters bio 20-godišnji mladić tamne kose. Jedne noći u srpnju automobilom je jurio kroz Ohio te je udario i usmrtio pješaka. Osuđen je na 20 godina zatvora, no prema pisanju Associated Pressa, kazna mu je suspendirana. Svoju sreću nije cijenio, pa se ponovno našao za volanom, ali i u zatvoru u Ohiou, koji je 1990. godine korišten kao set za film "Iskupljenje u Shawshanku", priču o nepravedno osuđenom muškarcu koji uspije pobjeći iz zatvora.

Freshwaters doduše nije pobjegao, već mu je dopušten premještaj u obližnji "počasni" kamp, odakle je samo nestao 30. rujna 1959. godine.

Ipak, nije uspio nestati bez traga jer je 16 godina kasnije uhićen u Charlestonu nakon prijetnji bivšoj supruzi. Policajci su ga pronašli ispod sudopera, a utvrđeno je da je pobjegao na Floridu gdje je živio kao William Harold Cox. Potom se preselio u Zapadnu Virginiju, gdje je čak bio vozač bibliobusa. Guverner Zapadne Virginije tada ga je odbio izručiti Ohiou, pa je pušten iz zatvora te je još jednom nestao.

Prema sada dostupnim informacijama, pobjegao je na Floridu, gdje je živio pod lažnim imenom i dobivao socijalnu naknadu. Njegov spis u Ohiou godinama je skupljao prašinu, sve dok ga početkom ove godine nije otvorio zamjenik šerifa. Pronaći bjegunca nije bilo teško, letimična pretraga javnih podataka pokazala je da William H. Cox živi nedaleko Melbournea. Okružili su park prikolica, nagovorili starca da potpiše neke dokumente kako bi došli do njegovih otisaka prstiju, a potom su ga suočili s njegovom fotografijom starom 57 godina.

Na ročištu održanom u utorak odobreno je izručenje, čime je otvoren put za Freshwatersov povratak u Ohio i odsluženje ostatka kazne od 18 godina. 

Pročitajte više