Nakon više od 35 godina uhićeni pravi "goodfellas"

Foto: Epa/Hina

FBI JE ovog četvrtka uhitio mafijaša povezanog s pljačkom Lufhansina skladišta 1978. godine u New Yorku, koja je bila inspiracija za film Martina Scorseseja "Dobri momci" ("Goodfellas").

Vladini agenti proveli su niz racija u njujorškom području, koje su za cilj imale uhićenje 78-godišnjeg Vincenta Asara, potvrdio je izvor New York Postu. Očekuje se da će Asaro, na glasu kao visoko pozicionirani član mafijaške obitelji Bonanno, biti optužen za ucjenjivanje zbog slavne pljačke na aerodromu JFK, opisane u Scorsesejevu filmu.

Iz FBI-ja su kazali da će dodatne informacije objaviti naknadno, ali izvori tvrde da je uhićeno ukupno petero ljudi.

Asaro je bio prvi osumnjičeni u spomenutoj pljački, u kojoj je skupina kriminalaca ukrala pet milijuna dolara u gotovini i još dodatnih milijun u nakitu (krađa čija bi današnja vrijednost bila oko 20 milijuna dolara). Jedina druga osoba uhićena zbog ove pljačke bio je radnik u zračnoj luci Louis Werner, koji je mafijašima dao informacije koje su im pomogle da lakše dođu do plijena te potom i pobjegnu. Drugi ljudi upetljani u pljačku su ili umrli ili su ih ubili mafijaški glavešine, a suđenja su redom propala zbog nedostatka dokaza.

U vrijeme pljačke Asaro je bio na čelu čitave operacije na JFK-ju, a osim njega u raciji je uhićen i Thomas "Tommy D" DiFiore, za kojeg mediji tvrde da je najviše pozicionirani član obitelji Bonanno koji nije iza rešetaka te Jerome Asaro, John Ragano i Jack Bonventre.

Ova su uhićenja posljedica FBI-jeve akcije iz lipnja prošle godine u kojoj je pretražen dom pokojnog mafijaša Jamesa "Jimmyja the Genta" Burkea. Pritom su pronađeni ljudski ostaci za koje se uspostavilo da pripadaju Paulu Katzu, koji je 1969. godine nestao nakon što je Burke posumnjao da je bio doušnik. I s tim ubojstvom povezan je Asaro.

U "Dobrim momcima" Robert DeNiro igrao je lik Jimmyja Conwayja, baziran na Burkeu, koji je preminuo 1996. godine. FBI čitavo ovo vrijeme vjeruje da je Burke ubio svakoga za koga je mislio da bi ga na neki način mogao povezati s pljačkom na JFK-ju.

Pročitajte više