Napokon pronađen lijek koji pomaže šopingholičarima



OTKRIVENO je da tableta kojom se liječi Alzheimerova bolest funkcionira kod ljudi s "kompulzivnim poremećajem kupovanja".

Ovisnici o kupovanju koji pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja su nakon uzimanja lijeka puno manje vremena provodili u šopingu i drastično smanjili broj impulzivnih odlazaka u trgovinu, piše Daily Mail.

Neki od potrošača toliko su ovisni o kupovanju da im nije uopće važno što dug u banci nekontrolirano raste, pa su liječnici pokušali pronaći odgovarajuću terapiju. Žrtve su većinom žene koje teško odolijevaju kupovanju te često kupuju stvari koje im ne trebaju, a ne mogu ih si ni priuštiti.

Psihijatri su nekima od njih dali lijek Memantine koji se prepisuje da bi se spriječilo pogoršanje stanja kod blažih i ozbiljnijih slučajeva Alzheimerove bolesti. Početni rezultati pokazali su dobre rezultate nakon samo osam tjedana terapije.

"Vrijeme provedeno u šopingu značajno se počelo smanjivati, kao i suma potrošenog novca", objavio je tim znanstvenika Sveučilišta u Minnesoti.

Lijek djeluje na glutamat, kemijski spoj u mozgu, za kojeg se smatra da utječe na razvoj demencije, ali se isto tako vjeruje i da je umiješan u opsjednutost te igra značajnu ulogu kod opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Pročitajte više