Naprasno prekinut let revolucionarne solarne letjelice

Foto: Epa/Hina

REVOLUCIONARNI zrakoplov Solar Impulse 2, koji je u nedjelju ujutro poletio iz Kine prema Pacifiku, morat će sletjeti u Nagoyi, u Japanu, zbog pogoršanja meteoroloških uvjeta na predviđenoj ruti prema Havajima, objavili su u ponedjeljak organizatori.

"Meteorološki uvjeti na Havajima pogoršali su se. Odlučili smo sletjeti u Nagoyi!", objavili su organizatori na Twitteru.

Sa Švicarcem Andreom Borschbergom kao pilotom, solarna letjelica primorana je u ponedjeljak prekinuti put prema Pacifiku i čekati iznad Japanskog mora.

Nepredviđeno stajanje potvrdio je Bertrand Piccard, drugi švicarski pilot za komandama zrakoplova.

"Pričekat ćemo poboljšanje uvjeta za nastavak leta", kazao je Bertrand Piccard.

"Zahvaljujemo našim japanskim prijateljima što su nam dali dopuštenje u zadnji čas da sletimo na njihov teritorij", dodao je on.

Solar Impulse 2 poletio je u nedjelju iz Nankina, na istoku Kine, na najopasniju etapu njegova puta oko svijeta, tijekom koje bi švicarski pilot trebao izdržati šest dana i šest noći.

Polijetanje iz Nankina, gdje je zrakoplov stajao od 21. travnja, odgađano je u nekoliko navrata zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta.

Dosad Solar Impulse 2 nije letio iznad oceana niti bio u zraku dulje od 24 sata te je prijelaz preko Pacifika tehnološki izazov.

Pilot Andre Borschberg (62), morat će izdržati za komandama na putu dugom 8500 kilometara i taj će let morati prekidati tek kratkim drijemežom od dvadesetak minuta. Njegovo sjedište, koje ne smije napuštati, opremljeno je sustavom WC-a.

Krila zrakoplova Solar Impulse 2 prekrivena su s više od 17.000 solarnih panela. Na put oko svijeta poletio je 9. ožujka iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a svrha je operacije promicati korištenje obnovljivih energija, napose sunčeve energije.

Ukupno treba prijeći 35.000 kilometara skromnom srednjom brzinom između 50 i 100 kilometara na sat u 12 etapa tijekom pet mjeseci i vratiti se u Abu Dabi.
 

Pročitajte više