Ne budite idioti, ne postoji nikakav samoljepljivi zakon o Facebooku

Foto: Facebook

JESTE li jedan od onih koji su na svom zidu na Faceboku ovih dana značajno objavili izjavu o zaštiti osobnih podataka? Ako još niste, nemojte to ni činiti - radi se o još jednoj povali.

Da stvar bude gora, ova podvala kola već godinama, a tisuće korisnika na svojim zidovima objavljivalo je izjavu kojom tobože zaštićuju svoje osobne podatke, objave i fotografije.

Stara podvala ovog je puta vjerojatno izazvana uvođenjem novih uvjeta korištenja i načina kontroliranja privatnosti pomoću kojih korisnici mogu efikasnije zaštititi osobne podatke.

U novoj izjavi (koja se ne razlikuje od prošle) stoji: "Danas je na snagu stupio zakon o Facebooku. IZJAVLJUJEM da se za uporabu mojih osobnih podataka i fotografija u svakom trenutku potreban moj osobni pristanak (BERNSKA KONVENCIJA). Svatko tko čita, može kopirati ovaj tekst i objaviti ga na svojoj FB stranici. To će ga staviti pod zaštitu zakona. Obavještavamo FB administraciju da je od ovog trenutku strogo zabranjeno objavljivanje, kopiranje, distribuiranje mojih osobnih podataka ili preuzimanje bilo kakve druge akcije protiv mene, na osnovu mog FB profila ili njegovih sadržaja. Sadržaj ovog profila je pod nevidljivom oznakom "PRIVATNO" i ne smije se narušavati. (UKC 1 1-308.1.103 i rimski Status). Svim članovima se preporučuje da objave ovu obavijest u ovoj formi ili dopunjeno novim detaljima koji se odnose na mogućnos zlouporabe podataka s FB profila i privatnih prepiski koje imaju veze s FB komunikacijom. Preporuka je da se obavijest objavi u ovoj formi. Ako izjavu ne objavite na svom zidu, smatrat će se da ste prešutno pristali i dozvolili korištenje osobnih, biografskih podataka, fotografija i ostalih elementara progfila kao i slanje virusa u svoje ime".

Naravno, ništa od ovog ne drži vodu, a američki bloger i stručnjak za društvene mreže, Robert Scoble, još je prije nekoliko godina prilično jasno opisao kako stvari stoje i konstatirao: "Ako objavljujete ovakve statuse na Facebooku, a da prije tog niste istražili o čemu se radi - vi ste idiot".

Ukratko, u trenutku kad ste otvorili profil na Facebooku, prihvaćate i njihove uvjete korištenja u što je uključena i stavka o privatnosti. Nitko vas ne tjera da otvorite profil i imate svako pravo odbiti njihove uvjete.

Međutim, niste u poziciji jednostrano mijenjati uvjete na koje ste pristali. Isto tako, ne možete zakonski ograničiti prava onih koji nisu uključeni u dogovor između vas i Facebooka pukom objavom na zidu.

Nadalje, Facebook nije vlasnik vaših objava.

"Primijetili smo izjave onih koji tvrde suprotno pa vas želimo podsjetiti na činjenice. Kad na svom zidu objavljujete stvari kao što su fotografije i statusi, one nisu u našem vlasništvu. No, pristankom na uvjete, dajete nam pravo da vaš sadržaj koristimo, distribuiramo i dijelimo", rekao je glasnogovornik Facebooka Andrew Noyes.

I za kraj, ako se zaista ne slažete s ovom stavkom, postoji nekoliko mogućnosti.

Možete jednostavno ne otvoriti profil na Facebooku, pokušati pregovarati direktno s Facebookom, lobirati da se uvjeti korištenja mijenjaju ili isključiti vaš profil. U posljednjem slučaju još uvijek postoji mogućnost da Facebook koristi vaše podatke.

Pročitajte više