Nebo iznad Zagreba prepuno lampiona

Foto: Tomislav Krsto/Cropix, Facebook

I OVE godine ususret Božiću, po treći put zaredom ispred zgrade Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, suvremeni umjetnik Krešimir Tadija Kapulica organizirao performans "Kapulica & Lampioni". Tako su tisuće okupljenih građana i prijatelja umjetnika pustili su u nebu tisuće lampiona i time poslali svoje želje u svemir. Ovom preformansu priustvovali su i Miran Kurspahić, Tomo Ricov, Jasna Nanut, Jelena Perčin, Nevio Marasović, Barbara Radulović, Ana Maras i mnogi drugi.

"Cilj ove serije mojih performansa je potaknuti ljude, moje sugrađane i prijatelje, da se i u ovim ne tako sjajnim vremenima bore za svoje snove te im želim ukazati na ljepotu sitnica u životu. Tisuće lijepih malih stvari čine život sretnijim, pa su to učinili i puštanje mnoštva lampiona koji su simbol te ljepote", objasnio je Kapulica.

Performans "Kapulica & Lampioni" svake godine okuplja sve više poklonika: na prvom performansu 2010. sudjelovalo je oko 400 ljudi dok ih je protekle godine prisustvovalo oko tisuću. Ove godine pred domom HDLU-u, popularnom Džamijom, okupilo se oko 2000 građana te je ovo bio najbrojniji umjetnički performans "Kapulica & Lampioni" dosad. Najsretnijih 1000 uspjelo je nabaviti svoj lampion na licu mjesta i sami ili zajedno sa svojim prijateljima lampione su pustili u nebo. 1000 bijelih svijetlećih lampiona u svega je nekoliko trenutaka obasjalo nebo iznad Zagreba.

 Posebnost ovog performansa jest i to što se umjetniku njegova osobna želja ostvari na licu mjesta, u trenutku performansa. Tako je Krešimir Tadija Kapulica 2010. zaplesao sentiš na krovu doma HDLU-a s glumicom Marijom Borić, a 2011. poželio je snijeg koji je odmah nakon toga počeo padati uz slap-vatromet niz zgradu HDLU-a. Ove godine uovaj mjetnički spektakl završio je spektakularnim vatromet i porukom "Vidimo se dogodine, na Maksimiru!".

Pročitajte više