"Nije istina da je morao birati između mene i našeg sina s Downovim sindromom"

Foto: GoFund

PRIČA o ocu koji je bio prisiljen birati između toga da ga ostavi supruga i novorođenog sina koji ima Downov sindrom preplavila je medije i društvene mreže ovih dana, no, sada se oglasila i prozvana supruga.
 
Podsjetimo, otac mališana, Samuel Forrest, izjavio je da ga je supruga Ruzan Badalyan odlučila napustiti nedugo nakon rođenja njihova sina Lea jer Samuel nije želio da, kako je supruga navodno zahtijevala, sina daju na posvajanje zbog toga što ima Downov sindrom.
 
Objašnjenje želje njegove supruge je sljedeće: Ruzan i njena obitelj odbili su prihvatiti dijete jer navodno prema njihovoj, armenskoj, kulturi, djeca s Downovim sindromom "donose sramotu cijeloj obitelji". Samuel je čvrsto odlučio zadržati dijete, a supruga je od njega tjedan dana kasnije zatražila razvod.
 
Samuel, inače s Novog Zelanda, pokrenuo je tada kampanju kako bi prikupio novac i sa sinom se odselio iz Armenije u Auckland, ali i pomogao roditeljima u Armeniji koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju te sirotištima koja se brinu za djecu s Downovim sindromom.
 
Nakon što je šokantna priča obišla svijet, oglasila se i majka mališana, Ruzan Badalyan. Ona tvrdi da nije postavila ultimatum svom mužu te da je istina da je zatražila razvod, ali zbog toga što su se ona i suprug dogovorili da će dječak imati bolje uvjete za život ako se sa svojim ocem odseli na Novi Zeland.
 
Ruzan je na svom Facebook profilu napisala: 
 
"21. siječnja bio je najsretniji dan u mom životu. Konačno se rodio moj sin kojega sam tako dugo čekala. Rodio se u 6 sati i 30 minuta ujutro i sjećam se užurbanih lica doktora koji su izgledali zabrinuto. Pitala sam ih kako je moj sin. 
 
Prvo što mi je palo na pamet kad sam čula za dijagnozu jest to da ne želim da moje dijete živi u zemlji u kojoj određeni stereotipi upravljaju životima osoba s Downovim sindromom. Želim da bude uključen u društvo koje će ga prihvatiti i u koje će se moći integrirati. Svi članovi naše obitelji složili su se da djetetove interese moramo staviti na prvo mjesto, te da jedino njegovo preseljenje u drugu državu može popraviti situaciju". 
 
Ruzan je navela i to da je htjela pričati sa suprugom o tome da se ne razdvajaju, međutim, on je navodno odbijao pričati o toj temi. Samuel je navodno komentirao tvrdnje svoje supruge rekavši da joj ništa ne zamjera te da ju razumije jer je ona jednostavno pod velikim pritiskom društva u kojem živi. 
 

Pročitajte više