Novi Zeland uskoro bi mogao mijenjati zastavu

Foto: Shutterstock

NOVI ZELAND će održati referendum o tome hoće li promijeniti nacionalnu zastavu, objavio je premijer John Key.

Novozelandska zastava prikazuje konstelaciju Južnog križa, zviježđa vidljivog samo s Južne polutke, i u gornjem kutu sadrži i manji 'Union Jack', zastavu Velike Britanije.

Key je rekao da zastava predstavlja razdoblje povijesti od koje se Novi Zeland odmaknuo. "Mislim da dizajn zastave simbolizira kolonijalno i postkolonijalno razdoblje, koje je prošlo", kazao je Key, prenosi BBC.

"Zastavom dominira 'Union Jack', a nad nama više ne dominira Velika Britanija. Predlažem da krenemo korak dalje u razvoju modernog Novog Zelanda i priznamo našu neovisnost i kroz novu zastavu", kazao je Key.

Key je rekao da se njemu osobno sviđa srebrna paprat na crnoj podlozi, simbol koji su proslavile novozelandske sportske reprezentacije, posebno slavni ragbijaši, koja predstavlja "jedinstveni novozelandski identitet".

Novozelandski premijer kaže da eventualna promjena zastave ne bi imala nikakav utjecaj na ustavni odnos prema britanskoj monarhiji.

Referendum bi se trebao održati u roku od tri godine. Skupina parlamentarnih zastupnika iz svih stranaka bit će zadužena za nadgledanje cijelog procesa i prikupljanje prijedloga za novi dizajn zastave.

Po jednoj anketi provedenoj prošli mjesec, pristaše promjene zastave zasad su u debeloj manjini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.