Novi neuspjeh ruskog svemirskog programa: Raketa se zapalila nakon lansiranja

Screenshot: CNN

RUSKA raketa koja je nosila napredni telekomunikacijski satelit zapalila se nedugo nakon lansiranja u petak, što je posljednji u nizu neuspjeha ruskog svemirskog programa.

Riječ je o drugom neuspješnom lansiranju ruske rakete Proton-M u posljednjih godinu dana. Raketa je u orbitu trebala postaviti napredni telekomunikacijski satelit čija je svrha omogućiti pristup internetu i telekomunikacijama ljudima u udaljenim dijelovima Rusije.

Nesreća se dogodila na visini od 160 kilometara, oko devet minuta nakon što je raketa lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Raketa i sve krhotine izgorjele su u atmosferi.

"Sa sigurnošću možemo reći da ništa nije došlo do Zemlje", rekao je Oleg Ostapenko, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos za ruske novinske agencije. Dodao je da je uzrok nesreće zasad nepoznat.

U nesreći je izgubljen napredni satelit Express AM4R vrijedan više od 200 milijuna eura koji je proizvela tvrtka Astrium u vlasništvu europskog Airbusa. Gubitak satelita odgodit će niz komercijalnih ruskih projekata za tri do četiri godine.

Pročitajte više