Novu dočekao s HGSS-om: Hvala vam, spasili ste mi život

Foto: Privatni album

U NOVOGODIŠNJOJ noći, najhladnijoj u posljednjih nekoliko godina, većina nas uživala je na toplom. Ili u svojim domovima ili na nekom tulumu. No, dok su drugi uživali, Stanica HGSS Zagreb obavila je svoju prvu akciju spašavanja u 2015.

Radilo se o naglom srčanom oboljenju mlađeg zagrebačkog planinara koji je na domu Lipa na Medvednici dočekao Novu godinu s djevojkom i prijateljima.

U akciji je sudjelovalo ukupno deset članova i članica stanice HGSS Zagreb, a mi smo kratko porazgovarali i s Petrom Pukljakom, mladićem kojem je HGSS pomogao.

"Htio bih se zahvaliti ekipi HGSS-a koji su bili jak brzi, efikasni, a i pri tome komunikativni i druželjubivi", odmah je na početku rekao Petar i opisao kako se sve dogodilo.

"Naša ekipa od sedam prijatelja je odlučila provesti novu godinu na HPD Lipa, to je Mali planinarski dom na istočnoj strani Medvednice, i na Staru godinu smo krenuli gore pješice jer cesta za gore ne postoji. To nam je davalo možda neku dodatnu avanturu u toj novoj godini. Od Planine Donje do HPD Lipa trebalo nam je otprilike sat i 45 minuta. Stali smo puno puta i zezali se. Sve je bilo super, u ponoć da ni ne pričam o pogledu. Vidi se svaki vatromet iz Zagreba, svaka ispaljena petarda. Zagreb je zaista izgledao prelijepo! Vani je bilo -13. Vratili smo se u sobe i nastavili zezati i pričati iako smo već svi bili umorni", govori za Index Petar Pukljak.

"Oko jedan sat ujutro osjetio sam kako mi je srce počelo ubrzano kucati. Mislim da je to bilo oko 260+ otkucaja u minuti. Cura je reagirala i otišla upitati domara doma ima li možda magnezij i vodu. Jedan planinar je odmah skočio i dao mi magnezij. Zvali smo hitnu, oni su mi rekli što moram činiti, iako sam to već znao jer mi se ovo nije dogodilo prvi put", govori Pukljak.

"Oni su zatim zvali GSS, mislim da oko dva ujutro. Tu počine moje iznenađenje. Kako sam imao taj 'napadaj' ne sjećam se 100% svega, ne sjećam se kako su trojica GSS-ovca, kojima ponavljam ne znam imena, a htio bih znati, došla gore u roku od cca. dva sata. Nekima možda to zvuči jako puno, no kada uzmete u obzir da su i oni ljudi, da i oni imaju živote, da i oni imaju novu godinu, to ne da je brzo, to je ultra brzo! Smirili su mene, a i sve moje prijatelje i planinare oko nas. Doktor je malo kasnio jer je nešto stariji, ali to je nevažno jer su svi njegovi dečki i više nego profesionalno odradili svoj posao", nastavlja.

"Nakon sveukupno četiri sata od napada bio sam u nosilima/sanjkama i već su me spuštalo prema dolje. Tu slijedi drugo iznenađenje! To je bila takva brzina, takva profesionalnost da Vam ja to jednostavno ne mogu opisati. Svakih pet minuta bi me upitali fali mi išta ili trebamo li stati. Ni jednom nisu stavili sebe na prvo mjesto. Nisu mi rekli 'ne možemo', 'hladno nam je', 'teško je'. Ni jednom. Da ne spominjem da je tada već bilo 16 stupnjeva ispod nule. Došli smo u Planinu donju, tamo je već čekala Hitna pomoć i isto tako jako profesionalno osoblje unutra koji su mi dali potreban lijek da bih se bolje osjećao", govori Pukljak.

"Da odgovorim još i pitanje koje bi mi netko mogao postaviti: 'A zašto si uopće išao gore kada imaš probleme s tim 'napadajima'?. Ovako, meni se to dešavalo doma za stolom, u krevetu u 2 ujutro kada sam spavao, na moru na plaži, znači nema veze s aktivnosti, a ne mogu doma sjediti i čekati svaki drugi napadaj. Postoji operacija, bio sam na već dvije. Tražim nekog boljeg specijalista koji će to bolje napraviti da ne trebam i četvrti put pod nož", objašnjava.

"Htio bih još jednom naglasiti i zahvaliti se na profesionalnosti, brzini i efikasnosti HGSS-a! Spasili ste mi život, a najmanje od mene je da barem doznam vaša imena. Hvala i mojim prijateljima i curi koji su očito tu kad ih trebaš, nisu se maknuli ni sekunde od mene", zaključuje Pukljak.

Pročelnik HGSS-a, Vinko Prizmić, za Index je poručio: "HGSS čine uvježbani, visoko motivirani, pojedinci udruženi u tim, koji, svi kao jedan, unatoč poteškoćama, imaju isti cilj i istu želju - kako najbolje i najbrže pomoći.

Drago mi je da je spašeni planinar prepoznao upravo taj timski rad i drago mi je da smo mu uspjeli pomoći. Led i studen i neprospavana noć sigurno ne mogu pomutiti dobar osjećaj kod svih sudionika ove akcije spašavanja jer su uspjeli i jer mu je sada dobro.

U ime svih pripadnika HGSS-a želim mu sretnu i zdravu novu godinu".

Pročitajte više