Od 20. - 24. lipnja održava se Valamar festival

S VESELJEM najavljujemo 3. Valamar Jazz Festival koji se već tradicionalno održava u Poreču, ali ove godine u novom terminu, od 20. do 24. lipnja. Umjetnička direktorica festivala Tamara Obrovac i njen tim pripremili su i ove godine atraktivan glazbeni program koji će svakog istinskog ljubitelja jazza potaknuti da već sada datume festivala upiše u svoj kalendar. Iako će se festival održati nešto ranije nego prethodnih godina, dugi dani, ugodne noći i toplo more i dalje će biti začin bogatom festivalskom programu. Počinjemo u srijedu, 20. lipnja, sa zagrijavanjem u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine.

Tamo će nastupiti popularni hrvatski pjevač Marko Tolja koji će uz potporu hrvatskih glazbenih snaga izvesti poznate jazz standarde. Ponukani izvrsnim prošlogodišnjim iskustvom, odlučili smo i ove godine kao mjesto održavanja uključiti i prekrasnu Eufrazijevu baziliku. U njenom atriju moći ćete uživati u, sigurni smo, nezaboravnom gitarističkom recitalu Ralpha Townera (SAD) Od petka 22., do nedjelje 24. lipnja program će se odvijati na našoj glavnoj lokaciji, na prekrasnom otočiću Sv. Nikola, preko puta porečke rive. Na pozornici tik uz more nastupit će sa svojim sastavima vrhunski jazz glazbenici Enrico Rava (Italija), Joey Calderazzo (SAD), Cæcilie Norby (Danska, Švedska), Hugh Masekela (Južnoafrička republika) i Fred Wesley (SAD).

Kako bi cijeli Poreč odisao jazz atmosferom, festivalski tim pripremio je i niz popratnih događanja. Ulični nastupi mladih jazz glazbenika, izložba jazz fotografija, prijepodnevne svirke u lokalnim kafićima, ponoćni jam sessioni i after party programi pružit će zajedno s glavnim programom jedinstveni jazz doživljaj u prekrasnom Poreču.

Vrhunski enogastronomski užitak i kvalitetan smještaj svojim brojnim hotelima i kampovima omogućuje pokrovitelj festivala – tvrtka Valamar hoteli i ljetovališta, koja je na svojim internetskim stranicama www.valamar.com objavila niz zanimljivih paketa koji uključuju smještaj u porečkim hotelima Valamar Riviera, Valamar Crystal, Valamar Rubin i Fortuna Island, kao i ulaznice za sve dane festivala. Ne propustite biti u Poreču od 20. do 24. lipnja 2012. godine. Za više informacija posjetite našu internetsku stranicu www.valamarjazz.com ili nas kontaktirajte na email promotion@valamarjazz.com. Za rezervaciju smještaja u hotelima Valamara posjetite internetsku stranicu www.valamar.com, pošaljite email na reservations@valamar.com ili nazovite Valamar rezervacijski centar: +385 52 465 000.

Glavni program 3. Valamar Jazz Festivala

Četvrtak, 21.06.2012., atrij Eufrazijeve bazilike

21,00 - Ralph Towner (SAD)

www.ralphtowner.com

Multiinstrumentalist koji je reputaciju stekao prije svega kao gitarist u sferama klasične glazbe, jazza i world musica. Jedan je od osnivača grupe Oregon s kojom je snimio tridesetak albuma, a pod svojim imenom snimio je još 23 albuma, uglavnom za cijenjenu etiketu ECM.

Petak, 22.06.2012., otok Sveti Nikola

20,00 - Enrico Rava Tribe (Italija)

www.enricorava.com

Bez sumnje najpriznatiji talijanski jazz glazbenik u svijetu i najvažnije ima talijanske jazz scene. Snimio preko 40 vlastitih albuma, vodio brojne sastave i nastupao s gotovom svakim tko nešto znači u suvremenom jazzu.

22,00 - Joe Calderazzo Trio (SAD)

www.marsalismusic.com/joey-calderazzo

Nezamjenjivi član kvarteta legendarnog Brandforda Marsalisa, a prije toga i stalni suradnik pokojnog Michaela Breckera, jedan je od najuzbudljivijih jazz pijanista današnjice. Uz suradnju sa slavnim saksofonistima, godinama uspješno nastupa solo i u trio formaciji.


Subota, 23.06.2012. otok Sveti Nikola

20,00 – Ceacilie Norby Quartet (Danska, Švedska)

www.caecilienorby.com

Prva dama skandinavskog jazza. Iza sebe ima bogatu karijeru jazz pjevačice, nastupala je s velikim brojem svjetskih jazz imena, dobitnica je pet glazbenih nagrada i prvi je skandinavski glazbenik koji je snimio album za prestižnu tvrtku Blue Note.

22,00 - Hugh Masekela (Južnoafrička republika)

www.hughmasekela.co.za

Trubač, skladatelj i pjevač istinska je legenda afričke glazbe. Albumi su mu prodani u milijunskim nakladama, a dobitnik je niza priznanja za glazbeni i humanitarni rad. Uz svoju bivšu suprugu Miriam Makeba zasigurno jedno od najvećih ime afričke glazbe 20. stoljeća.

Nedjelja, 24.06.2012., otok Sveti Nikola

21,00 - Fred Wesley and The New JB Horns (SAD)

www.funkyfredwesley.com

Jedan od najboljih funk-jazz sastava na planetu. Tulum za kraj pod dirigentskom palicom tromboniste Freda Wesley, mastera funky glazbe i dugogodišnjeg glazbenog direktora sastava neponovljivog Jamesa Browna. Party za kraj koji će se pamtiti.

Pročitajte više