Od zatvorenika do zlatnog dečka Hollywooda

Foto: Instagram

RANIJE ovog tjedan glumac Barkhad Abdi vjerojatno se ugodno iznenadio doznavši da je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Tim više jer je riječ o nominaciji za njegovu prvu ulogu u životu. Naime, ovaj je 28-godišnji izbjeglica iz Somalije glumio Abduwalija Musea, vođu gusara u hvaljenom filmu Paul Greengrassa "Kapetan Phillips".



Međutim, samo godinu dana prije nego je stao rame uz rame s jednom od najvećih holivudskih zvijezda, Tomom Hanksom, malo bi tko povjerova da će ovaj mladić postati osoba o kojoj pišu svi svjetski mediji.

Naime, Abdi je prije nešto više od godinu dana uhićen zbog posjedovanja droge, a to mu je bio drugi put da je završio u zatvoru.



Barkhad je rođen u Mogadišuu i u Minneapolis se preselio kada je imao samo 14 godina. Radio je kao vozač limuzine i povremeno prodavao mobitele u trgovini svog brata. No, medijima su ipak bili zanimljiviji njegovi problemi sa zakonom.

Uhićen je zbog posjedovanja droge, lažnog predstavljanja, i krađe kreditnih kartica, ali sve je to iza njega, a ove godine druži se s najvećim holivudskim zvijezdama i namjerava preseliti u Los Angeles gdje će nastaviti glumačku karijeru.


Dosad se pojavio u svakom važnijem talk-showu, a nominiran je i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Međutim, nagradu mu je pred nosom odnio Jared Leto.



Ipak, mnogi mu predviđaju pobjedu na ovogodišnjoj dodjeli Oscara gdje je također nominiran u istoj kategoriji.

Njegov je brat Guled (34) u razgovoru s novinarima rekao: "Nije vjerovao da će film biti veliki hit pa se nakon snimanja vratio i radio u mojoj trgovini. Odrastajući zajedno, znao sam da ima potencijal i malo talenta, ali nisam očekivao ovakav uspjeh".

Barkhad je za Wall Street Journal izjavio: "Život je postao bolji otkad se film pojavio u kinima i svakog dana postaje sve bolji".



Glumac koji će uskoro odmjeriti snage s Bradleyjem Cooperom, Michaelom Fassbenderom, Jaredom Letom i Jonahom Hillom, zasluge za svoj uspjeh pripisao je redatelju Paulu Greengrassu koji je vjerovao u njegove sposobnosti iako su se za njegovu ulogu prijavili mnogi glumci s daleko većim iskustvom.

"Ovo je bila luda vožnja. Svakog dana postaje sve luđe i luđe, a sad sam nominiran i za Oscara. Teško je to pojmiti. No, takav je život. Radujem se sljedećoj avanturi", rekao je glumac. 

Pročitajte više