Odlučio mjesec dana nositi Oculus Rift vizir i bez prestanka živjeti u virtualnoj stvarnosti

Screenshot: Vimeo

UMJETNIK iz Velike Britanije, Mark Farid, mjesec će dana, točnije 28 dana (i noći), neprestano nositi multimedijalni vizir Oculus Rift u svrhu eksperimenta, prenosi portal Mashable.

Za to vrijeme boravit će u svojoj sobi, a pri ruci će mu biti nekoliko "pomagača". Mark će se kretati na relaciji krevet - WC, a njegova svakodnevica prenosit će se uživo, kao umjetnički performans, u Londonu. 

Mark će tako 28 dana, svaki trenutak na glavi imati napravu Oculus Rift, dakle, u niti jednom trenutku neće ju skidati, ni za vrijeme tuširanja, ni za vrijeme odlaska na WC, te će gotovo mjesec dana provesti u virtualnoj stvarnosti.

"Želim doznati je li moguće izgubiti osjećaj za samoga sebe", rekao je umjetnik.

Ovim eksperimentom Mark želi istražiti koliko je naš identitet proizvod nas samih, a koliko je odraz stečenih navika i okoline. Projekt je nazvan "Seeing I", a nalazi se na Kickstarteru, te ako se prikupi dovoljna količina novčanih sredstava, Mark Farid i njegovi suradnici, režiser John Ingle i kustos Nimrod Vardi, eksperiment će pretvoriti u dokumentarac.

Vizir koji će Mark nositi simulirat će stvarnost, a ono što će gledati i doživljavati nije nužno ništa što nije uobičajeno. Čovjek kojega Mark nikada nije upoznao, a koji je u projektu nazvan "The Other" nosit će naočale s kamerom koja će bilježiti zvuk i sliku, koji će se potom prenositi u Markov sklop.

"Drugi čovjek"

Dakle, ono što vidi i čuje "Drugi čovjek", čut će i vidjeti i sam Mark. Zapisi iskustava "Drugog čovjeka" bit će snimljeni nekoliko dana prije nego li se montiraju i prenesu u vizir koji će nositi Mark.

Ovaj koncept omogućava Markovim asistentima da se unaprijed pripreme za, primjerice, raspored obroka i slično, jer Mark može iskusiti razne doživljaje, ovisno o tome gdje je "Drugi čovjek" bio i što je radio. Mogao je, recimo, biti na sprovodu, gledati horor film, ili biti na WC-u.

Prije odabira "Drugog čovjeka", Mark je imao nekoliko uvjeta za njega: morao je biti muškarac, heteroseksualac i u vezi. Mark je i sam sve to, stoga, kako je rekao, "nije želio dodatno zakomplicirati stvari".

Kandidat mora biti u vezi jer će tako, smatra Mark, biti više naracije u njegovim doživljajima, primjerice, muškarac koji živi s partnericom sigurno će reći naglas "idem do trgovine", za razliku od muškarca koji živi sam. Osim tih uvjeta, nema nikakvih drugih - "Drugi čovjek" živjet će svoj uobičajeni život.

Umjetnik Mark Farid vjeruje da je naše poimanje samoga sebe puno više odraz odgoja i navika nego naše prirode. Stoga će ovim eksperimentom pokušati dobiti odgovor na pitanje je li u pravu i hoće li izgubiti poimanje o samom sebi dok živi u nečijem tuđem životu.

"Možda ja nisam ono što mislim da jesam. Moj identitet može se oblikovati kako god želim", objašnjava Mark.

Posljedice eksperimenta za zdravlje

Mark je svjestan da ovaj pothvat može ugroziti njegovo fizičko i psihičko zdravlje, stoga je spreman prekinuti projekt u bilo kojem trenutku ako se uspostavi da je njegovo zdravstveno stanje ugroženo.

"Ovo nije test izdržljivosti", rekao je.

Vremenski okvir od 28 dana uzet je zato jer Mark i njegovi suradnici vjeruju da navike stječemo, i gubimo, u razdoblju od tri tjedna. Iako se ova teorija smatra svojevrsnim mitom, Mark se posavjetovao sa znanstvenikom Simonom Baron-Cohenom sa sveučilišta u Cambridgeu i odlučio da eksperiment traje 28 dana. 

Medicinski tim također će biti uključen u projekt, spreman u svakom trenutku reagirati u slučaju nepredviđenih i za zdravlje opasnih situacija.

U veljači ove godine Mark Farid snimio je demo video eksperimenta koji možete pogledati ovdje.

 
 

Pročitajte više