Odmor u srcu Europe: Užitak i relaksacija na slovenski način

UKOLIKO tražite mjesto za odmor ili aktivnosti u prirodi, vaša destinacija nije daleko. Dapače, ona je u samoj blizini granice s Hrvatskom. Spoj liječenja slovenskim termalnim vodama i uživanja u brojnim popratnim sadržajima, svakom posjetitelju omogućuje da pronađe nešto za sebe, bilo da je samac, poslovan čovjek, avanturist ili dolazi u paketu s obitelji. Alpska klima i mediteranski duh te ljubazno osoblje, samo su neke od prednosti slovenskih Termi.

Terme Čatež: Zaigrajte golf pored renesansnog dvorca

Zahvaljujući blagom alpskom podneblju te modernoj i raznolikoj ponudi Terme Čatež postale su jedne od najposjećenijih termalnih središta u Sloveniji. Ljekovita svojstva termalnih voda koriste se za prevenciju i liječenje različitih bolesti, a uz razne tipove masaže i korištenja blata u zdravstvene i estetske svrhe, možete uživati i u mnogim programima za relaksaciju. Samo su ime terme dobile po bajkovitom biću iz narodne predaje - Čatež je pola čovjek, pola jarac koji se ljudima prikazivao na mjestima vodenih izvora. Patuljak Čatež dočekat će vas u atriju Termalne rivijere i na oduševljenje mlađih posjetitelja ispričati priče o toplim izvorima i mjestu.

Nakon relaksacije u termalnim vodama i uživanja u brojnim vrstama masaže, možete uživati u posebnosti smještajne ponude - Hotelskom kompleksu u sklopu renesansnog dvorca Mokrice, udaljenom 7 kilometara od Termi Čatež. Pod srednjovjekovnim zidinama dvorca Mokrice, na 70 hektara, prostire se golf igralište sa 18 igraćih polja.


Također, u neposrednoj blizini Termi nalazi se i dvorac Brežice, izgrađen u renesansnom stilu. Ukoliko se pak zaželite okrepe uz dobru čašu vina, na cesti Brežice-Maribor potražite Repnicu Najger. Repnice su zapravo posebne pješčane jame, koje ostvaruju idealne uvjete za pohranu plemenitih ukusnih vina, nakon čijeg ćete ispijanja svakako lakše i ljepše zaspati.

Terme Olimia: Relaksacija i bijeg od stvarnosti

Legende govore da su u blizini Podčetrtka vodni vrtlozi već prije četiri stoljeća privlačili posjetioce. Jedan od najvećih komplekasa sauna u Sloveniji pruža uživanje u termalnim vodama te dodatnim sadržajima za potreban bijeg od stvarnosti i svakodnevnog stresa.

A ukoliko se nakon dugog boravka u saunama zaželite nečeg slatkog, možete posjetiti obližnji čokoladni butik Syncerus. Izrada čokoladnih slastica ovdje je ostala ista kao i u predaka, dakle ručna. Na taj način je svaki proizvod unikatan i jedinstvenog okusa.


Paleta proizvoda čokoladnog butika vrlo je široka - od pralina i griota pa sve do karameliziranog i kandiranog voća. Nakon slatke pauze, vrijeme je za izlet. Tek nekoliko desetaka metara nad Olimskim samostanom prostire se domaćinstvo "Jelenov greben" s poznatim seoskim turizmom. Prvi domaćini koji će vas pozdraviti  pri samom dolasku na imanje upravo su jeleni. Svakako se preporučuje posjetiti i restoran opremljen u seoskom-rustikalnom stilu, gdje vam ljubazno osoblje nudi ukusnu domaću hranu.

Za drugu izletničku destinaciju možete izabrati Hotel Natura Amon koji se nalazi u naselju Olimje, a ima vlastito golf igralište i nudi moderne sobe s besplatnim bežičnim pristupom internetu. Za kraj, svakako posjetite i Pivovaru i pivnicu Haler koja se nalazi  u neposrednoj blizini Termi Olimia. Svijetlo i crno pivo prokuhano je prema njemačkom starogradskom receptu. Gostima pivnice nudi se kao točeno, a možete ga i ponijeti sa sobom u bocama. Prema dogovoru, moguć je i razgled pivovare, uz degustaciju.

Terme Zreče: Odmor i avantura

Jugozapadno od Maribora, u podnožju Pohorja na samo 16 km udaljenosti od skijaškog centra Rogla smjestile su se terme Zreče. Upravo blizina ski centra Rogla daje ovim Termama prednost nad drugim termalnim centrima. Rogla ski centar i terme Zreče čine jedan od većih turističko-termalnih kompleksa u Sloveniji.

Na raspolaganju imate rekreacijski bazen, dva masažna bazena ili vodene ležajeve, nakon čega se možete prebaciti u bogato opremljen sauna centar. Pet finskih sauna s kristalnom terapijom , dvije parne saune s dodacima mirisa pohorskog bilja i dvije infracrvene saune u potpunosti će vam opustiti tijelo, otvoriti dišne puteve, a zatim vas odvesti u bazen za hlađenje, na terasu za sunčanje i popuniti doživljaj pilingom domaćim biljkama, soli ili šećerom ili oblozima od meda.

Svakako treba preporučiti Naturu, jedinstvenu masažu u Sloveniji, koja se izvodi svežnjima pohorskog bilja, dok će vaš masaža zlatnog ulja ili ona s kamenjem granitnog izvora, kao i masaža karitejevim maslacem i prirodnim pilingom odvesti do potpunog opuštanja.


U neposrednoj blizini termi Zreče, nalazi se i skijaško odmaralište Rogla koje i u proljeće nudi brojne sadržaje – primjerice vožnja po Zlodejevom, adrenalinskom zimsko-ljetnom sanjkalištu, podjednako zanimljivom velikim i malim članovima obitelji. Zbog blage klime i planinskog zraka, Rogla je postala priznato lječilište. Ona je i oaza izvornih kulinarskih specijaliteta koji se nude u domaćem ambijentu poput juhe od gljiva ubranih na Pohorju, žganaca i srnećeg gulaša s knedlima od kruha. No domaćini napominju kako će sladokusci Roglu zauvijek pamtiti po štruklima s orasima i brusnicama.

Želite li se nakon toga kvalitetno odmoriti, možete odsjesti u Hotelu Atrij koji će svojom luksuznom  opremljenošću zadovoljiti i one dubljeg džepa. Posebnost hotela svakako su hodnici kojima je ovaj hotel povezan s ostalima. Terme Zreče idealne su za obitelji čiji članovi imaju različite ukuse u vidu zabave. Osim vodenih površina i raznih wellness tretmana, blizina Rogle omogućuje skijanje i "bordanje" zimi te planinarenje i razne druge aktivnosti ljeti. Za posjet Termama Zreče, ne postoji idealno godišnje doba, jer svako nudi svoje posebne čari. Na vama je samo da izaberete u kojem ćete dijelu godine najviše uživati.

Pročitajte više