"Održavanje" vagine: Amerikanke godišnje potroše do 2700 dolara, Hrvatice do 4000 kuna

AMERIČKA stranica Jezebel.com objavila je istraživanje o tome koliko košta "održavanje" prosječne vagine.

Javnost se uzbudila obzirom da je u nedavnom istraživanju izračunato da bi korištenje kontracepcijskih tableta ženski dio popluacije bez zdravstvenog osiguranja u Americi moglo koštati oko 1000 dolara na godinu, ali gledajući cjelokupnu računicu, to je samo kap u moru.

Prema Jezebelovim izračunima žene kroz dvadesete godine života potroše i do 26,000 dolara na "održavanje" svojih spolnih organa, uz napomenu da se procjene baziraju na iskustvima njihovih zaposlenica.

Kontracepcija

Istraživanja pokazuju da oralne kontraceptive u nekom trenutku svojih života upotrebljava čak 80 posto ženske populacije u SAD-u. Za one bez zdravstvenog osiguranja, ali i obzirom na to da se mnogim ženama prepisuju točno određene vrste kontracepcije iz mnogih razloga, žene na mjesečnoj bazi u nekim slučajevima moraju izdvojiti i do 130 dolara po pakiranju, odnosno, svakih 28 dana. U godišnjem izračunu na taj se način dolazi do ukupnog iznosa od gotovo 1700 dolara.

Tamponi i ulošci

Otprilike 70 posto Amerikanki upotrebljava tampone ili uloške. Za vrijeme života žena će prosječno potrošiti i do 11,000 tampona ili uložaka. Prema američkim izračunima godišnje žena tako potroši oko 60 dolara.

Tablete protiv bolova


Osim krvarenja, menstruacije vrlo često prate i razne vrste bolova. Kako bi se izbjegla "hendikepiranost tih dana u mjesecu", kako često u reklamama sugeriraju proizvođači uložaka i tampona, žene često redovito konzumiraju tablete protiv bolova. U prosječnom izračunu na Jezebelu su stigli do izračuna od 20 dolara godišnje potrošenih na upravo takve proizvode.

Ginekološki pregled

Ukoliko žena nema nikakvih ginekoloških problema preporučuje se redovit posjet ginekologu jedan do dva puta godišnje. U slučaju da pregled nije obavljen preko zdravstvenog osiguranja Amerikanka može platiti i do 500 dolara za jedan posjet specijaliziranom liječniku.

Kondomi


Poznata je činjenica da kontracepcijske tablete ne štite od spolno prenosivih bolesti, a kao najučinkovitija prevencija često se navode kondomi. Ukoliko se u obzir uzme podatak da bi i muškarac povremeno trebao biti taj koji će platiti za ovu potrepštinu, s Jezebela su se ograničili na "žensku kupovinu" od dva paketa godišnje što iznosi 35 dolara.

Preparati za liječenje

Razne kreme i lokalni lijekovi za rješavanje nekih čestih vaginalnih problema, kao što su primjerice popularne gljivice ili upale mokraćnih puteva, prosječnu će ženu godišnje u Americi koštati do 50 dolara ukoliko nema zdravstveno osiguranje.

Depilacija

Nedavna istraživanja pokazala su da većina žena u dobi od 18 do 39 godina redovito odstranjuje dlačice s bikini zone. Žene koje odstranjuju dlake depilacijom voskom rade to u prosjeku svakih šest tjedana i na taj način dolazi se do iznosa od otprilike 315 dolara godišnje.

WC papir

Obzirom da žene upotrebljavaju papir svaki put kad posjete toalet što je barem dvostrukoo više od muškaraca, potrebno je i to uzeti u računicu, smatraju na Jezebelu. Ukoliko žena troši u prosjeku dvije role toaletnog papira tjedno dolazi se od iznosa 150 dolara na godinu.

Hrvatska u brojkama

Obzirom na sve navedeno iznos koji prosječna Amerikanka godišnje troši na sve procedure vezane uz vaginu penje se na vrtoglavih 2700 dolara. Ukoliko pokušamo prilagoditi cijene hrvatskom tržištu cifra je ipak nešto manja, ali još uvijek prilično dojmljiva. Ravnajući se prema američkim podacima o učestalosti potrošnje prosječna Hrvatica tako godišnje može potrošiti i do 1300 kuna na hormonalnu kontracepciju (13 paketa), otprilike 180 kuna na uloške ili tampone (devet paketa), 60 kuna na tablete protiv bolova bez recepta (tri paketa), u rasponu od 500 do 1500 kuna godišnje na privatan ginekološki pregled, a prema američkim parametrima učestalosti kupovine kondoma otprilike 50 kuna godišnje.

Prosječna Hrvatica na depilaciju bi godišnje mogla ostaviti čak i do 700 kuna (devet odlazaka), a ako računamo da godišnje žene potroše otprilike 10 paketa toaletnog papira na to odlazi i do 160 kuna u godini dana. Ukupan iznos penje se tako do čak 4000 kuna.

Pročitajte više