Ona je bila prvi supermodel na svijetu

Foto: Wikipedia

POJAVA fenomena "supermodela" najčešće se povezuju s manekenkom Twiggy, no čini se da priča ne počinje tu. Puno prije Twiggy pojavila se na svjetskoj modnoj sceni femme fatale po imenu Evelyn Nesbit.
 
Po svemu onome po čemu danas definiramo pojam supermodela, Evelyn se slobodno može nazvati prvim supermodelom na svijetu: ljepota, karizma, smisao za modu, prepoznatljiv stil, stav, seksipil... I globalna popularnost.
 
 
Evelyn Nesbit, Amerikanka škotsko-irskog porijekla, imala je sve to i svojom je pojavom i slavom obilježila cijelu jednu eru u modnom svijetu ranog 20. stoljeća. 
 
Rođena je u Philadelphiji, 25. prosinca 1884., a njen je život bio je obilježen skandalima, od kojih je najslavniji onaj u kojem se Evelyn pojavljuje u "suđenju stoljeća" - 1906. svijet je potresla njena upletenost u ubojstvo bivšeg ljubavnika, arhitekta Stanforda Whitea, za što se sumnjičio njen suprug, tajkun Harry Kendall Thaw. 
 
 
O događaju je 1955. snimljen i film "The Girls in the Velvet Swing", redatelja Richarda Fleischera, koji prilično dobro, uz potrebnu dozu fikcije, portretira Evelyn i njen život. Navodno ju je u filmu trebala utjeloviti Marylin Monroe, no slavna je plavuša odbila ulogu.
 
Evelyn je svoj pohod na slavu započela 1900. kada se doselila u New York. Odmah je, zahvaljujući Jamesu Carrollu Beckwithu, upala u njujorške umjetničke krugove. I sama je bila umjetnica, bavila se pjevanjem i glumom. Evelyn je bila i najpoznatija muza svog doba: bila je inspiracija brojnim umjetničkim djelima, a uskoro se počela pojavljivati i na naslovnicama najpoznatijih modnih časopisa, Vanity Faira, Harper’s Bazaara...
 
Njen lik, kojim je dominirala bakreno-crvena kosa, ubrzo se pojavljuje na razglednicama, kalendarima, raznim proizvodima... Evelyn je imala jaku karizmu, privlačnost i moć transformacije, a u to je vrijeme rođena i modna fotografija. Bio je to odličan spoj. 
 
 
"U toj prvoj dekadi 20. stoljeća, Evelyn Nesbit bila je američka djevojka iz snova, koju je njena ljepota dovela do slave, a čiji je život refleksija opojnosti, brzine i odvažnosti tog doba... Ona je utjelovila sve kontradiktornosti ere kojom je vladala...", napisala je o Evelyn Paula Uruburu, autorica njene biografije pod nazivom "American Eve", prenosi BBC.
 
Suđenje za ubojstvo njenog bivšeg ljubavnika iznijelo je na svjetlost dana i brojne šokantne detalje o Evelyn i njenom odnosu s muškarcima. Ispostavilo se da su je oba muškarca, i bivši, ubijeni, ljubavnik, i suprug koji je osuđen za njegovo ubojstvo, zlostavljala. 
 
Suđenje je izazvalo dotad neviđeno zanimanje javnosti, a popularnost Evelyn Nesbit porasla je još više, ako je to uopće bilo moguće. No, ne u njenu korist.
 
 
"Tragično, jednako tako brzo kao što je postala slavna, žena koju možemo nazvati prvim američkim supermodelom, seks-boginjom i zvijezdom, postala je žrtva te iste kulture u čijem je nastajanju i sama uvelike sudjelovala", piše Uruburu u biografiji.
 
Nakon godina obilježenih slavom i skandalima, Evelyn se djelomično povukla iz javnosti, posvetivši se podučavanju u umjetničkoj školi u Los Angelesu, a potom je i posve nestala iz javnog života. Objavila je memoare: "The Story of My Life" i "Prodigal Days". Umrla je 17. siječnja 1967., u dobi od 82 godine, u domu za starije i nemoćne u Kaliforniji.
 
Ipak, čini se da je Evelyn Nesbit, kao supermodel, imala veću, i daleko trajniju, popularnost, od mnogih supermodela koji su na svjetsku modnu scenu došli nakon nje. I danas, nakon više od jednog stoljeća, njen lik i djelo još uvijek su aktualni: tako je, primjerice, poslužila i kao inspiracija za lik Gillian u HBO-ovim TV serijama "Boardwalk Empire". 
 
Kao modna ikona 20. stoljeća, Evelyn je bez sumnje i dio suvremene zapadnjačke kulture.
 

Pročitajte više