Oni su zvijezde, oni rasprodaju arene, oni su milijunaši... Oni su gameri

Screenshot: The International

AKO NE pratite svijet velikih gamerskih turnira, današnji dan bit će još samo jedna nedjelja. Međutim, ako vam naziv "Dota 2" bilo što znači, vjerojatno znate da danas počinje The International 2015.

Naime, turnir Internationala započinju već danas, a glavni okršaji očekuju nas u Seattleu, u Keyareni od 3. do 8. kolovoza kada će 16 najboljih timova iz cijelog svijeta odmjeriti snage.

Ovaj vam je sport možda potpuno nepoznat i možda smatrate da bismo ga trebali nazivati "sportom", ali tisuće gledatelja (koji su u samo nekoliko minuta pokupovali sve karte) i više od 20 milijuna gledatelja koji će prijenose gledati putem live streama, ne bi se složilo s vama.

Riječ o najvećem eSports turniru na svijetu, a ako vas ni to nije uvjerilo u veličinu, fond od 17 milijuna dolara koji će se dijeliti među pobjednicima, mogao bi vam promijeniti mišljenje.

Naime, Valve (organizator turnira) već dvije godine funkcionira na modelu crowdfundinga. Dakle, na njima je početni ulog od 1,6 milijuna dolara dok se za ostatak iznosa pobrinu fanovi igre koji kupnjom digitalnih sadržaja povećavaju konačni iznos.

Trenutni govorimo o 17,453,252 dolara, a kako biste dobili uvid u to o kojem je iznosu riječ, valja spomenuti i to da je fond Masters golf turnira "samo" devet milijuna dolara, a SuperBowla deset milijuna dolara.

Nagradni fond dijeli se tako da pobjedničkom timu pripada šest milijuna dolara, drugoplasiranom nešto više od dva i pol milijuna, trećeplasiranom nešto više od dva, četvrto mjesto odnosi milijun i pol, a čak i oni na dnu ljestvice (do 16. mjesta) otići će bogatiji za najmanje 50 tisuća dolara.

The International ove će se godine prikazivati u kino dvoranama diljem SAD-a, a neke će TV postaje prenositi glavni turnir.

Sve u svemu, očito je da stvari iz godine u godinu postaju sve ozbiljnije.

Pročitajte više