Osmišljena kontracepcija za muškarce, tableta koja zadržava spermu "na sigurnom"

Foto: Shutterstock

"MUŠKA tableta" pomoću koje bi muškarci mogli uživati u seksualnom životu bez straha da im partnerica ostane trudna jedan je korak bliže stvarnosti, piše u utorak BBC.

Znanstvenici u Australiji pronašli su reverzibilan način sprečavanja da sperma uđe u ejakulat i da pritom ne utječe na seksualnu funkciju. Testovi na životinjama pokazali su da se sperma tijekom seksualnog odnosa može zadržati "u skladištu". Rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dosad se potraga za muškom kontracepcijskom pilulom uglavnom svodila na to da muškarci proizvode nefunkcionalnu spermu. To se lijekovima može postići, ali usput oni izazivaju neželjene nuspojave, kazao je Sanatino Ventura, voditelj istraživanja na australskom sveučilištu Monash u Melbourneu.

Stoga su znanstvenici na Monashu isprobali drukčiji pristup. Uobičajeno, sperma iz sjemenovoda (spomenutog "skladišta") kreće u testise neposredno prije ejakulacije. Znanstvenici su stvorili genetski modificirane miševe koji nisu bili u mogućnosti istisnuti spermu iz sjemenovoda i time postali neplodni.

"Proces je reverzibilan i ne utječe na kvalitetu sperme. Sada to kod ljudi moramo uspjeti farmakološki i najvjerojatnije pomoću dva lijeka", kazao je Ventura BBC-ju.

Za prvi vjeruju da već postoji i desetljećima se koristi za pacijente s benignim povećanjem prostate. Drugi, međutim, moraju razvijati od nule, a to bi moglo potrajati i cijelo desetljeće. Bez obzira na to, profesor andrologije na sveučilištu u Sheffieldu Allan Pacey komentirao je istraživanje za BBC: "Ovo je jako dobra studija, gotovo kao biološka vazektomija".
 

Pročitajte više