Otkriven misterij objekta pronađenog na dnu Baltika



MISTERIOZNI objekt kojeg su prošlog ljeta na dnu Baltičkog mora otkrili Švedski lovci na blago, još je jednom dospio na naslovnice svjetskih medija. Sat vremena dug intervju Peterom Lindbergom, vođom "Ocean X" tima koji je pronašao objekt nalik kamenu, otkrio je nedavno detalje o istraživanju tog "čudnog" i "tajanstvenog" predmeta, prenosi Yahoo!

"To je premet koji je star desetke tisuća godina, vjerojatno datira iz vremena prije Ledenog doba. Bilo bi sjajno da se, primjerice, radi o Atlantidi", kaže Lindberg u intervjuu.

Lindberg je nastavio izjavom da bi se moglo raditi i o objektu poput meteora koji je probio led tijekom Ledenog doba, a moglo bi se, naglasio je, raditi i o magmatskim stijenama. Također, dodao je kako se o pronalasku uskoro snima i dokumentarac i kako zbog toga ne želi otkriti previše detalja o njemu.

Ronioci su, prema vlastitim tvrdnjama, nedavno dali uzorke pronađenog objekta Volkeru Brüchertu, profesoru geologije na Sveučilištu u Stockholmu koji je potvrdio njihovu tezu da se radi o objektu nepoznatog porijekla. No, nedavno se ipak doznalo da ni on, kao ni ostali stručnjaci, u porijeklu objekta nisu vidjeli ništa nepoznato i mistično.

"Najveći broj uzoraka koje u donijeli odozdo sadržavao je granit, gnajs i dijelove sedimentne klastične stijene. To je ono što bi se moglo pronaći u bilo kojem glacijalnom bazenu, a upravo tu funkciju ima i Baltik – to je bazen izdubljen glacijalnim naslagama", istaknuo je Brüchert u e-mailu kojim je objasnio ovaj misterij.

Nadalje, Brüchert je naglasio kako ledenjaci često u sebi sadrže stijene i kako su na kraju Ledenog doba, kad su se ledenjaci istopili, diljem sjeverne Europe te stijene pale na zemljinu površinu, ostavljajući posvuda uzorke u obliku kamenja.

Lindberg i "Ocean X Team" na ove tvrdnje nisu reagirali. Podsjetimo, o porijeklu predmeta postojale su mnoge teorije. Vjerovalo se kako je izgubljeni predmet vanzemaljskog porijekla, a neki su čak išli toliko daleko da su ga povezivali s "Millennium Falcononom", letjelicom iz "Star Warsa" i to zbog specifičnog kružnog oblika s vanjskom linijom nalik na gljivu, a postojale su i teorije koje su tvrdile kako je riječ o nacističkom oružju.

Pročitajte više