Otkriven novi razlog zašto je Einstein bio genijalac?

Foto: Guliver Image/Getty Images

MOZAK Alberta Einsteina istražuje se od njegove smrti 1955. godine, kad je fotografiran uz dopuštenje njegove obitelji, a nakon što je prije godinu dana u časopisu Brain objavljeno istraživanje u kojem se tvrdi da razlozi njegove genijalnosti leže u obliku mozga, u istom su časopisu sad objavljeni rezultati novog istraživanja koji nalažu da je on ustvari bio iznimno pametan zbog dobre "povezanosti" između lijeve i desne polutke mozga.

Znanstvenici predvođeni Weiweijem Menom s jednog kineskog sveučilišta, uspoređivali su fotografije Einsteinova mozga s fotografijama starijih, ali i muškaraca njegove dobi u trenutku smrti te su došli do zaključka da je ustvari dobra živčana povezanost rezultirala "genijalnim umom koji je zadužio čovječanstvo", piše Independent.

Naime, lijeva i desna strana njegova mozga bile su "bolje povezane" od lijeve i desne strane mozgova ljudi s kojima se uspoređivalo, a istraživači su do tog zaključka došli mjereći gustoću područja u kojima se križaju živci s jedne strane polutke na drugu. Ta je nova tehnika mjerenja pokazala na koji su način dvije polutke povezane, odnosno da načini na koji su živci povezani s jedne strane na drugu mogu utjecati na različite funkcije.

Dr. Dean Falk, antropologinja koja je predvodila prošlogodišnje istraživanje, tvrdi da se u ovom, više nego u bilo kojem dosad, "'ušlo' u Einsteinov mozak".

Pročitajte više