Otkriven stravični ritual Inka: Djecu drogirali, opijali i ostavljali da se smrznu

Screenshot: YouTube

ZNANSTVENA su istraživanja dala stravične rezultate. Mumificirana djeca, pronađena 1999. godine u Argentini, bila su ritualno žrtvovana, piše Daily Mail.

Analizom njihove kose utvrđeno je da su bila drogirana listovima koke, opijena pićem od fermentiranog kukuruza i ostavljena da se smrznu u grobnici Anda.

Vjeruje se kako su njih troje bili žrtvovani u ritualu capacocha koji je služio da umiri strah Inka zbog naglog širenja njihovog carstva.

Najstarija od njih, 13-godišnja djevojčica poznata kao "Ledena djevica", pronađena je u sjedećem položaju, prekriženih nogu, glave nagnute naprijed i s rukama u krilu. Umrla je prije više od 500 godina, no tijelo joj je savršeno očuvano.

Među njenim zubima i u ustima pronađeni su tragovi listova koke. Najveće su količine opijata pronađene upravo kod nje, a vjeruje se da je ona, jer je bila najstarija, pružala najveći otpor.

Koka i alkohol od kukuruza, chicha, pomogli su djevojčici da se bori s hladnoćom, no vjerojatno su joj i ubrzali smrt.

Smatra se da su svećenici Inka čekali da opijena djeca padnu u nesvijest te su ih zatim položili u grobnice.

Dr. Andrew Wilson sa Sveučilišta u Bradfordu, kaže: "Mislimo da je "Ledena djevica" odabrana kao žrtva 12 mjeseci prije svoje smrti".

Pročitajte više