Ove žene zauvijek su promijenile seks

Screenshot: YouTube

Vjerovali ili ne, žene vole seks i vole o njemu razgovarati.

Prošlo je puno vremena prije nego su žene prihvatile svoju seksualnost i otvoreno krenule razgovarati o svim njezinim aspektima. Povijest pamti one koje su svojim radom otvorile put takvoj otvorenoj percepciji ženske seksualnosti. Huffington Post napravio je listu nevjerojatnih žena koje su svaka na svoj način, svjesno ili nesvjesno, zauvijek promijenile seks.

Margaret Sanger

Sanger je rođena 1879. godine i potpuno je promijenila razmišljanje o reproduktivnom zdravlju. Njezina majka umrla je mlada, nakon što je rodila 11 djece i preživjela sedam spontanih pobačaja. Majčino iskustvo bilo je dovoljno da Sanger uvidi važnost planiranja trudnoće i kontracepcije. 1915. godine u nizozemskoj klinici saznala je za dijafragme koje nisu bile dostupne u SAD-u. Suprotno strogim zakonima, počela ih je uvoziti iz Europe. Godinu dana kasnije otvorila je prvu kliniku za planiranje obitelji i trudnoće u SAD-u. Nekoliko dana nakon otvaranja Margaret je uhićena zbog toga što je prekršila zakon države New York koji je zabranjivao distribuciju kontracepcije. Na njezinom suđenju sudac je zaključio kako "žene nemaju pravo na snošaj s osjećajem sigurnosti da neće doći do začeća". Suđenje je imalo nevjerojatan publicitet, a zahvaljujući njemu Margaret je dobila mnogo novih pobornika. Njezin pokret postigao je prvu pobjedu kada je 1918. godine sudac Frederick E. Crane dozvolio doktorima da propisuju kontracepciju.



Katherine McCormick

McCormik je bila prijateljica Margaret Sanger s kojom je godinama surađivala. Završila je studij biologije na slavnom američkom sveučilištu MIT. Nakon smrti svog muža 1947. godine naslijedila je veliko bogatstvo koje je odlučila trošiti na istraživanje oralne kontracepcije. 1953. godine susrela se s biologom i znanstvenikom Gregoryjem Pincusom i započela rad na razvoju kontracepcijske pilule.

Virgina Johnson

Johnson je u suradnji s Williamom Matersom provodila istraživanja o ljudskoj seksualnosti i seksualnom uzbuđivanju. Oni su svojim istraživanjima srušili mit kako žene ne uživaju u seksu ili ga ne žele u istoj mjeri kao i muškarci. Potvrdili su da žene mogu imati višestruke orgazme u nekoliko minuta. Razbili su i predrasude da stariji ljudi ne mogu prakticirati seks.



Ruth Westheimer

Seksualna terapeutkinja, radijska i televizijska voditeljica postala je kulturna ikona u '80-ima. Prva je započela s otvorenim razgovorom o seksu u medijima. Izdala je mnogo knjiga o seksu i poticala ljude na istraživanje vlastite seksualnosti.


Anais Nin


Ova književnica pisala je o seksu onako kako do tada to nitko nije radio, na revolucionaran i entuzijastični način. Bila je jedna od prvih žena koja je u svoje pisanje unijela erotiku. Pisala je i svoj slavni dnevnik u kojem je objasnila kako se prvi put susrela s erotikom u kasnim tinejdžerskim godinama kada je u iznajmljenom obiteljskom stanu pronašla staru erotsku literaturu. "Jednu po jednu, čitala sam te knjige koje su mi bile potpuna novost. Bila sam nevinašce, ali kada sam ih pročitala nije postojalo ništa što nisam znala o seksu. Dobila sam svoju diplomu erotskog znanja", napisala je Nin. Imala je brojne poznate ljubavnike. U njezinom krevetu našli su se Henry Miller, John Steinbeck, Antonin Artaud i Gore Vidal. Priznala je kako je strastvena veza s Millerom imala veliki utjecaj na njezinu seksualnost i književnost.



Erica Jong


Jong je autorica knjige "Fear of flying" koja je obilježila drugi val feminizma. Knjiga prati mladu pjesnikinju koja se na putovanju sa svojim drugim suprugom odluči upustiti u seksualnu vezu s drugim muškarcem s kojim istražuje svoje seksualne fantazije. Knjiga je smatrana kontroverznom i ponovo je javnosti objasnila ono što se do tada skrivalo, a to je činjenica da žene vole seks. "Bila sam svjesna da sam napravila čin pobune. Mislila sam da knjigu nitko neće pročitati ili izdati", izjavila je jednom Erica. Priznala je da se radi o djelu s autobiografskim elementima. Knjigu je promovirala izraz "zipless fuck", termin za seksualni susret između dvije nepoznate osobe, bez ikakvih emocija.



Eve Ensler

Eve Ensler dala je glas vaginama. Njezina drama "Vaginini monolozi" prevedena je na 45 jezika i izvedena u više od 120 zemalja. Eve je strastvena aktivistica koja se bori protiv nasilja nad ženama i otvoreno potiče žene da prihvate svoju seksualnost. "Potaknite kćeri da vole svoje vagine, ako ih uhvatite da masturbiraju nemojte ih natjerati da se osjećaju prljavo ili loše", izjavila je Eve.


 

Pročitajte više