Ovim brutalnim metodama liječe se ovisnici o internetu

Screenshot: YouTube

DOSTA vam je Facebooka, Twitter ne možete ni smisliti, a više se ne možete sjetiti ničega što dosad niste fotografirali za Instagram? Možda biste trebali krenuti prema predgrađu Pekinga. Tamo se nalazi jedan kamp u vojničkom stilu, no njegova je svrha bitno drugačija - izliječiti žrtve moderne bolesti, kompulzivne ovisnosti o modernim napravama.

Daxing centar za liječenje internetske ovisnosti osnovan je 2006. godine, a dosad je u njemu boravilo 6000 mladih pacijenata, uglavnom mladića. Iz centra tvrde da su dosad izliječili 75 posto njih, piše Daily Mail.

Centar je osnovao Tao Ran, liječnik i pukovnik u kineskoj narodno-oslobodilačkoj vojsci, a ujedno i vodeći stručnjak za wangyin, internetsku ovisnost, za koju tvrdi da je pogodila 24 milijuna korisnika interneta u Kini, koja broji 632 milijuna korisnika interneta. Wangyin opisuje kao oblik mentalnih bolesti te tvrdi da 90 posto njegovih pacijenata boluje od kliničke depresije i nedostatka normalne društvene interakcije. Osim toga, mnogi imaju problema s leđima i vidom, zbog toga što provode i po 14 sati zureći u zaslone, a trećina njih zbog ovisnosti ima čak i poremećaje u prehrani.

"Internetska ovisnost vodi do problema u mozgu sličnih onima koji nastaju kod konzumacije heroina, no ovo je još štetnije. Ova ovisnost uništava veze i izjeda tijelo, a da to ni ne znamo", rekao je Ran nedavno.

Kako bi svojim pacijentima pomogao kod ovisnosti, Ran im zabranjuje upotrebu svih elektroničkih naprava, a oni moraju pratiti strogi vojnički režim , koji započinje s paradama u 6.30 ujutro. Osim toga, ponekad ih zatvara u samice te im propisuje redovite terapije lijekovima. Njihov napredak prati se psihijatrijskim vještačenjima i skeniranjem mozga. Ako osoba koja izađe iz njegovog kampa ne koristi internet više od šest sati dnevno, Ran je smatra izliječenom.

Neki kritičari njegove metode nazivaju prebrutalnima, no to ne smanjuje interes za kamp. Iako je cijena oko 10.000 kuna mjesečno, dvostruko više od prosječne plaće u Kini, interes je velik, a kamp se nedavno proširio pa sad može primiti 130 pacijenata.

U Kini je trenutno 300 ovakvih lječilišta, što ne čudi s obzirom na to da mnogi internet-caffei imaju krevete na kojima korisnici mogu prespavati, a u Šangaju je nedavno izglasan zakon kojim se roditeljima naređuje da prestanu djeci kupovati razne igrice. Slična situacija s ovisnošću i kampovima za izlječenje je i u Japanu i Taiwanu. 

Pročitajte više